Annons
Nyheter

"Bestefar" vann kaotisk partiledardebatt

Ett kaotiskt "kacklande" där programledaren Arill Riise fick mycket användning för sin visselpipa. Men med en klar vinnare – och en lika tydlig förlorare.
Så sammanfattas den senaste partiledardebatten inför norska valet.
Norge • Publicerad 1 september 2021
Debatt mellan de norska partiledarna – från vänster Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet), Kjell Ingolf Ropstad (Kristelig Folkeparti), Guri Melby (Venstre), Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet), Erna Solberg (Høyre) och programledaren Arill Riise. Ej med i bild: Une Bastholm (Miljøpartiet De Grønne), Audun Lysbakken (Sosialistisk Venstreparti), Bjørnar Moxnes (Rødt) och Trygve Slagsvold Vedum (Senterpartiet).
Debatt mellan de norska partiledarna – från vänster Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet), Kjell Ingolf Ropstad (Kristelig Folkeparti), Guri Melby (Venstre), Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet), Erna Solberg (Høyre) och programledaren Arill Riise. Ej med i bild: Une Bastholm (Miljøpartiet De Grønne), Audun Lysbakken (Sosialistisk Venstreparti), Bjørnar Moxnes (Rødt) och Trygve Slagsvold Vedum (Senterpartiet).Foto: Marit Hommedal/NTB/TT

De nio partiledarna talade på tisdagskvällen i mun på varandra och avbröt, så till den grad att Riise ofta ingrep genom att blåsa i pipan.

"Mycket kacklande på partiledardebatten på TV2. Ser inte bra ut", skriver statsvetaren Svein Tore Marthinsen på Twitter.

Annons

Mímir Kristjánsson från vänsterpartiet Rødt håller med.

"Det är verkligen inte konstigt att folk har politikerförakt när de måste höra på ett sådant kacklande. Vänta på er tur, hörrni", skriver han.

Ber om ursäkt

Miljøpartiet De Grønnes ledare Une Bastholm säger till nyhetsbyrån NTB att hon håller med om att debatten bitvis var kaotisk.

– Jag tror att det nog är mer krävande att titta på än vad det känns för oss i studion. Jag vill be om ursäkt för kaoset å politikernas vägnar. Särskilt i mittdelen av debatten var det mycket tjafs, men det är många som är ivriga och måna om att visa skillnaderna mellan oss nu strax före valet, säger hon.

När dammet lagt sig korades ändå Jonas Gahr Støre som debattens vinnare av medier och kommentatorer. Den 61-årige ledaren för socialdemokratiska Arbeiderpartiet är segertippad i valet och agerade trygg morfar, tycker tidningen VG.

"Svårt att balansera klimat och fortsatt ja till olja, men han fick in 'bestefar'-perspektivet. Bra och pedagogisk om skatter och ojämlikhet", skriver VG.

"Plågsamt att höra på"

Støre fick enligt NTB 5,2 i snitt på den sexsidiga tärning som används som måttstock. Det är bäst av de nio deltagande politikerna. I andra änden av skalan hamnar Guri Melby, ledare för mittenpartiet Venstre, som får snittet 2,4.

Det "var inte Venstre-ledarens kväll", konstaterar TV2 :

"Försökte skrika sig till ordet i skattedebatten, utan att kunna tränga igenom. Direkt plågsamt att höra på".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons