Annons
Nyheter

Biden: Munskydd i USA i 100 dagar

Joe Biden vill att alla i USA bär munskydd i tre månader, efter det att han tillträtt som president.
USA • Publicerad 4 december 2020
Joe Biden och Kamala Harris på en bild tagen tidigare i veckan.
Joe Biden och Kamala Harris på en bild tagen tidigare i veckan.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

– Inte för alltid. 100 dagar. Och jag tror att vi kommer att se en signifikant minskning (av coronasmittan), säger han i en intervju med CNN tillsammans med sin tillträdande vicepresident Kamala Harris.

Biden säger också att han har pratat med USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci.

Annons

– Jag har bett honom att fortsätta i exakt samma roll som han har haft för flera av de senaste presidenterna, och jag har bett honom att vara medicinsk chefsrådgivare för mig såväl som att vara en del av covid-gruppen.

Fauci har ofta målat upp en dystrare bild av pandemin än vad sittande presidenten Donald Trump har. Att de två inte alltid verkar dra jämnt har gjort att det förekommit uppgifter om att Trump velat avskeda Fauci, som sitter i Trumps insatsstyrka mot covid-19 och som är chef för Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid).

– Säg det inte till någon, men låt mig vänta till lite efter valet, sade Trump vid ett kampanjmöte under hösten när hans anhängare skanderade "sparka Fauci".

Biden säger sig också vara beredd att vaccinera sig offentligt, när ett vaccin mot covid-19 har godkänts, för att motverka skepticism mot vaccinet. Tre tidigare presidenter – Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton – har sagt sig villiga att göra detsamma. Och även den fjärde, 96-årige Jimmy Carter, har uttryckt sitt stöd för vaccinerings-satsningen.

– När det är fastslaget att det är säkert, så ska vi så klart ta det och det är viktigt att kommunicera det till USA:s folk, säger Biden till CNN.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons