Annons
Nyheter

Biden historisk när han stöttar strejkande

USA:s president Joe Biden förenade sig med strejkande bilfabriksarbetare utanför Detroit.
Det är första gången som en president väljer att stötta fackföreningsrörelsen med att ställa sig i första ledet.
USA • Publicerad 26 september 2023
President Joe Biden och fackförbunde UAW:s ordförande Shawn Fain i Van Buren Township i Michigan.
President Joe Biden och fackförbunde UAW:s ordförande Shawn Fain i Van Buren Township i Michigan.Foto: Evan Vucci/AP/TT
President Joe Biden med strejkande bilarbetare i Van Buren Township i delstaten Michigan.
President Joe Biden med strejkande bilarbetare i Van Buren Township i delstaten Michigan.Foto: Evan Vucci/AP/TT

På plakaten bredvid president Biden krävde fackförbundet UAW (United Auto Workers) en rättvis del av bilföretagens vinster.

Det var en historisk händelse. Så betraktade fackföreningsrörelsen president Bidens beslut att förena sig med strejkande bilarbetare i den amerikanska delstaten Michigan.

Annons

– I detta land är medborgarna den högsta auktoriteten. Tack, vår president, för att du deltar i detta, sade strejkledaren, fackordförande Shawn Fain i Van Buren Township utanför bilstaden Detroit och Ann Arbour.

Presidentens megafon

Sedan lämnade han över högtalartratten med en amerikansk flagga till presidenten.

– Ni måste tjäna mycket mer än vad ni gör i dag, sade presidenten iklädd keps med fackförbundets symbol tryckt på framsidan och en blå kort jacka.

Sedan gick Biden vidare för att ta de strejkande arbetarna i hand.

Michigan är, som flera andra delstater med traditionell amerikansk industri, avgörande i utgången av nästa presidentval.

Republikanernas eventuelle kandidat, förre presidenten Donald Trump, planerar också att resa till de strejkande bilarbetarna redan på onsdagen.

"Hugger i ryggen"

"Skurkaktige Joe borde skämmas över att visa sig för dessa hårt arbetande amerikaner som han hugger i ryggen" skrev Trump i ett uttalande – där han använde det öknamn ("crooked") som han nyttjar när han skriver om den sittande presidenten.

Strejken, som inleddes 15 september, samlar över 18 000 anställda vid biljättarna General Motors, Ford och Stellantis i ett 20-tal delstater. UAW:s ordförande Shawn Fain har tidigare uttryckt sig kritiskt om både Biden och Trump.

Inte så på tisdagen:

– Detta är ett historiskt ögonblick. Vår president väljer att ställa sig på arbetarnas sida i vår kamp för ekonomisk och social rättvisa, sade Fain.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons