Annons
Nyheter

Biden: Inflationen högsta inhemska prioritet

USA:s president Joe Biden säger att den amerikanska inflationen är av "högsta inhemska prioritet" och att han gör allt han kan för att mota prisökningarna.
USA • Publicerad 10 maj 2022
USA:s president Joe Biden talar om inflationen i Vita huset på tisdagen.
USA:s president Joe Biden talar om inflationen i Vita huset på tisdagen.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Prisstegringen i USA har dämpat den ekonomiska optimismen efter pandemin och påverkar även Bidens opinionssiffror, som dalar.

I tisdagens tal om inflationssiffrorna sade presidenten att den amerikanska centralbanken (Federal Reserve) också möter oron.

Annons

– Fed borde göra sitt jobb och de kommer att göra sitt jobb, sade Biden i sitt tal.

Inflationen i USA är den högsta på fyra decennier.

– Jag tror att inflationen är vår största ekonomiska utmaning just nu och jag tror att de (Fed) också anser det.

Högt bensinpris

Det är inte bara inflationen som hotar de amerikanska plånböckerna. Under tisdagen steg bensinpriset till 4:37 dollar per gallon (motsvarande 13:20 kronor per liter), en ny historisk toppnotering i landet.

– Jag vet att familjer över hela USA lider av inflationen. Och jag vill att varje amerikan ska veta att jag tar frågan på stort allvar, sade Biden.

Han sade att prisökningarna främst beror på kriget i Ukraina och de globala leveranskedjorna, som brutits under pandemin och inte kan lagas helt förrän världen är på fötter igen.

Presidenten har fått stark kritik från republikanerna, som hävdar att Bidens politik bidrar till inflationen, inte minst attackerar de hans stora satsningar för att få i gång ekonomin under pandemin.

Inför hans tal gick den republikanske senatorn Rick Scott från Florida ut och uppmanade presidenten att avgå.

– Det mest effektiva Joe Biden kan göra för att lösa inflationskrisen han själv har skapat är att avgå. Det är han som är problemet och att få bort honom vore en snabb och enkel lösning, sade Scott enligt The Washington Post.

Inget besked om Kina-tullar

Biden å sin sida säger att republikanerna "gör allt för att sänka" hans försök att få bukt med ekonomin.

Annons

– Högerrepublikanerna räknar med att ni ska bli så frustrerade av att framgångarna går långsamt så att ni ger dem makten att utöva sin extrema agenda, sade Biden i talet.

Han tog även upp de amerikanska strafftullarna mot Kina, som företrädaren Donald Trump införde och Biden tidigare funderat på att ta bort. Utan dem skulle priserna i USA kunna falla något, men det skulle också vara en politisk risk att se ut att inte vara tillräckligt tuff mot Kina.

– Det är något vi diskuterar just nu. Men inget beslut är fattat, sade Biden.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons