Annons
Nyheter

Biden överväger nödsituation för abortfrågan

USA • Publicerad 10 juli 2022
USA:s president Joe Biden vädrade sina tankar om abortfrågan i samband med en cykeltur nära hans familjs strandhus i Delaware på söndagen.
USA:s president Joe Biden vädrade sina tankar om abortfrågan i samband med en cykeltur nära hans familjs strandhus i Delaware på söndagen.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

USA:s president Joe Biden överväger att utlysa en nödsituation för att frigöra resurser för att främja möjligheten att få göra abort.

Presidenten sade på söndagen att han bett tjänstemän att "titta på om jag har befogenhet att göra det och vilken inverkan det skulle ha".

Annons

Men tjänstemän vid Vita huset tvekar både på om en sådan lösning är laglig och effektiv.

I fredags sade Jen Klein, som ansvarar för Vita husets genderpolitik, att det inte verkar som ett bra alternativ. Om nödläget skulle utlysas rör det sig om några tiotusentals dollar som skulle kunna frigöras.

– Det frigör inte så mycket resurser, säger hon.

Högsta domstolen rev i slutet av juni upp domen "Roe mot Wade" – ett beslut som innebär att enskilda stater kan förbjuda aborter. Biden uppmanar de som runt om i landet demonstrerar mot beslutet att fortsätta.

– Fortsätt att visa vad ni tycker. Det är mycket viktigt, säger presidenten.

Efter Högsta domstolens beslut om "Roe mot Wade" har flera stater förbjudit eller hårt begränsat möjligheten till abort.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons