Annons
Nyheter

Trump om siffror: "Bra dag" för George Floyd

USA:s president Donald Trump får skarp kritik för att ha nämnt George Floyds namn när han talade om landets oväntat starka jobbtillväxt.
USA • Publicerad 6 juni 2020
Donald Trump vid presskonferensen utanför Vita huset.
Donald Trump vid presskonferensen utanför Vita huset.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Tvärtemot vad analytikerna hade förväntat sig ökade antalet sysselsatta i USA med 2,5 miljoner personer i maj. Det offentliggjorde president Trump vid en presskonferens i Vita husets trädgård på fredagen. Han kallade också jobbskapandet för "en enorm hyllning till jämlikheten", med hänvisning till den debatt som nu rasar i USA.

– Förhoppningsvis tittar George ner på oss och säger att det här är något riktigt bra för vårt land. Det är en bra dag för honom och för oss alla, fortsatte han.

Mycket kritik

Annons

Presidentens koppling mellan George Floyd, den svarta man som för elva dagar sedan dödades vid ett polisingripande i Minneapolis, och de nya siffrorna har väckt skarpa reaktioner. Många har ifrågasatt inte bara varför presidenten gör kopplingen, utan också varför han uttalar sig å George Floyds vägnar angående statistiken.

Från Vita husets sida tillbakavisar man den tolkningen.

– Det var väldigt tydligt att presidenten talade om kampen för lika rättigheter och likabehandling när han gjorde denna kommentar, skriver Vita husets kommunikationsansvarige på Twitter.

Samtidigt fortsätter demonstrationer mot rasism och polisvåld i flera städer i USA.

"Förkastligt"

Kritik kom också snabbt från demokraternas tilltänkte presidentkandidat Joe Biden, som menar att Trump utnyttjar Floyds namn, och ilskan och vreden som hans död har väckt, för ett eget politiskt syfte.

– George Floyds sista ord, "Jag kan inte andas, jag kan inte andas", har ekat över hela nationen, ja runt hela världen. Att presidenten försöker lägga ord i munnen på George Floyd är helt enkelt förkastligt, säger Joe Biden.

Biden kom med sina kommentarer om sin blivande presidentrival i samband med ett tal inför en liten publik vid Delaware State University i sin hemstat, rapporterar NBC News.

– Det faktum att han sade så, samtidigt som arbetslösheten steg för svarta och latinamerikaner – för unga svarta sköt arbetslösheten i höjden – säger allt om den mannen och vad han verkligen bryr sig om, säger Biden.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons