Annons
Nyheter

Biden: Vi ska befria Iran

USA:s president pressas om Iran.
Irans president svarar syrligt på Bidens kommentarer.
USA • Publicerad 4 november 2022
President Joe Biden under ett kampanjmöte till stöd för Demokraternas Mike Levin i San Diego, Kalifornien.
President Joe Biden under ett kampanjmöte till stöd för Demokraternas Mike Levin i San Diego, Kalifornien.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Uttalandet kom efter att publiken uppmanat presidenten att kommentera den pågående protestvågen i Iran. Exakt vad han menade med uttalandet är oklart. Biden tillade strax därefter att iranierna "kommer att befria sig själva ganska snart".

Under fredagens uppmärksammande av årsdagen för övertagandet av USA:s ambassad i Teheran 1979 i Iran kommenterade president Ebrahim Raisi Bidens uttalande.

Annons

– USA säger att de vill befria Iran, men jag måste berätta för er att Iran befriade sig själv för 43 år sedan och kommer inte längre att underställa oss er, sade han medan folkmassor skanderade "död åt USA, död åt Israel, död åt Storbritannien".

Biden kritiseras

Mellan den 4 november 1979 och den 20 januari 1981 – i 444 dagar – hölls 52 amerikanska diplomater som gisslan efter att en grupp islamistiska studenter hade tagit över ambassaden i Teheran i sitt stöd för den iranska revolutionen.

President Joe Biden är föremål för växande kritik från iransk-amerikanska aktivister som manar Vita huset att skrota sina försök att återuppliva kärnenergiavtalet JCPOA, som syftar till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen, på grund av den iranska regimens hårda nedslag mot demonstranter i landet.

Hundratals dödade

Protesterna i Iran, som startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i moralpolisens förvar, har pågått i över sex veckor.

Minst 300 demonstranter har dödats och runt 14 000 har gripits under protestvågen, enligt människorättsorganisationer.

I september meddelade Joe Bidens regering nya sanktioner mot iranska tjänstepersoner. USA har även belagt Iran med nya sanktioner för sina påstådda leveranser av drönare och teknisk assistans till Rysslands krig i Ukraina.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons