Annons
Nyheter

Bidens vaccinkrav mot företag får kritik

USA:s president Joe Biden får kritik för de åtgärder han har presenterat för att få bukt med coronapandemin. Insatserna handlar om krav på vaccinering på företag med fler än hundra anställda, för vårdanställda och för underleverantörer till statliga myndigheter.
USA • Publicerad 10 september 2021
Den republikanska representanthusledamoten Cathy McMorris Rodgers tycker att Joe Biden väljer fel väg med vaccinkrav. Arkivbild.
Den republikanska representanthusledamoten Cathy McMorris Rodgers tycker att Joe Biden väljer fel väg med vaccinkrav. Arkivbild.Foto: Geoff Crimmins/AP/TT

Inte helt oväntat är flera av hans politiska motståndare skeptiska, ett antal lovar att överklaga beslutet.

"Mina jurister står redo att lämna in vår stämning samma minut som Joe Biden lämnar in sitt grundlagsvidriga beslut. Detta grova exempel på federalt övertramp kommer inte att hålla", skriver South Dakotas republikanska guvernör Kristi Noem på Twitter.

Annons

"Oacceptabla", kallar den republikanska kongressledamoten Cathy McMorris Rodgers åtgärderna i ett uttalande : "Biden fortsätter att underminera förtroendet för säkra och effektiva vaccin. Han använder rädsla, kontroll och tvång".

"Bidens vaccinkrav är en attack på privata företag", ryter Texasguvernören Greg Abbott på Twitter.

"Obekväm sits"

Även en del företagare är kritiska. Jim Worthington äger en idrottsanläggning i Pennsylvania med flera hundra anställda. Han är förvisso positiv till vaccin, men säger enligt nyhetsbyrån Reuters att han inte vill att regeringen ska kräva att företagare måste tvinga sina anställda att ta sprutan.

– Det sätter mig i en obekväm sits. Jag är för vaccin, men också för folks rättigheter. Det kommer att bero på vad de gör om vi inte lyder. Stänger de ner oss? Får vi böter? En smäll på fingrarna?

Andra är mer avvaktande. Sjukhusorganisationen American Hospital Association skriver i ett uttalande att man uppmanar alla vårdanställda att ta vaccinet, och att man har gett sitt stöd till de sjukhus som har gjort det obligatoriskt med vaccin för anställda. Samtidigt lyfter man risken att insatserna riskerar att förvärra en allvarlig arbetskraftsbrist, och uppmanar Bidenregeringen att samarbeta med organisationen för att bekämpa pandemin.

"Var beredd betala"

I ett tv-sänt tal på torsdagskvällen meddelade en ilsken Biden de nya insatserna – där flera av besluten har fattats via presidentdekret – för att minska spridningen av coronaviruset.

– Om du bryter mot reglerna, var beredd att betala – och förresten, visa lite respekt, sade han i talet.

Företag som inte följer vaccinuppmaningen, där alternativet är att de anställda tar ett covidprov en gång i veckan, kan komma att få böta upp till motsvarande 120 000 kronor per överträdelse, enligt förslag som The Wall Street Journal har tagit del av.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons