Annons
Nyheter

Bidragsfuskare får fängelse

Brott • Publicerad 8 maj 2020
Mannen låtsades vara svårt rörelsehindrad och fick ut miljoner i assistansersättning. Nu döms han till fängelse. Arkivbild.
Mannen låtsades vara svårt rörelsehindrad och fick ut miljoner i assistansersättning. Nu döms han till fängelse. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

En man som under flera år överdrivit sina MS-symptom och därmed kunnat kvittera ut flera miljoner kronor i assistansersättning döms till sex års fängelse för grovt bidragsfusk, skriver Örebro tingsrätt. Ytterligare sju personer döms för att ha fått lön som assistenter utan att ha utfört något arbete.

De sju personerna döms till olika påföljder, från villkorlig dom upp till tre år och sex månaders fängelse.

Annons

Huvudmannen ska också betala skadestånd till Försäkringskassan med drygt 17 miljoner kronor. Även de övriga ska betala skadestånd.

Rätten har via bland annat journalanteckningar, foton och filmer gjort bedömningen att det inte finns något som talar för att han haft så svåra besvär som han gjort gällande. Brotten har begåtts under flera år sedan hösten 2010 och fram till dess att mannen greps i april 2019.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons