Annons
Nyheter

Bilindustrin varnar för jobbslakt

Ekonomi • Publicerad 6 december 2021
EU:s mål att stoppa all tillverkning av bensin- och dieselmotorer till 2035 kan radera ut hundratusentals arbetstillfällen, varnar branschen. Arkivbild.
EU:s mål att stoppa all tillverkning av bensin- och dieselmotorer till 2035 kan radera ut hundratusentals arbetstillfällen, varnar branschen. Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP/TT

EU:s plan att förbjuda tillverkning av nya bilar med förbränningsmotor till 2035 kan radera ut en halv miljon jobb i EU, rapporterar tidningen Financial Times med hänvisning till Clepa, en branschorganisation för underleverantörer i bilindustrin.

Redan 2030 skulle mer än två tredjedelar av jobben ha försvunnit, enligt en enkät med nästan 100 medlemsföretag i Clepa gjord av konsultbyrån PWC.

Samtidigt beräknas omställningen till produktion av bilar som drivs fossilfritt, som elbilar, skapa 226 000 nya jobb under perioden. Netto skulle EU:s bilindustri därmed krympa med 275 000 arbetstillfällen under perioden.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons