Annons
Nyheter

Billigare elbilar – rekordstort utbud

Försäljningen ökar inte i samma takt och ett breddat utbud av laddbara bilmodeller har fått snittpriserna att rasa.
Branschen efterlyser en bättre infrastruktur för laddning.
Motor • Publicerad 7 mars 2021
Snittpriset på både nya och begagnade elbilar har sjunkit snabbt de senaste tre månaderna enligt statistik från Wayke. Arkivbild från Norge.
Snittpriset på både nya och begagnade elbilar har sjunkit snabbt de senaste tre månaderna enligt statistik från Wayke. Arkivbild från Norge.Foto: Tore Meek/NTB Scanpix/TT

Utbudet av laddbara bilar har dubblerats på svenska marknaden det senaste året, men försäljningen hänger inte riktigt med och därmed sjunker priserna.

Priset på en begagnad elbil har sjunkit med åtta procent sedan i december. Nya elbilar har blivit fyra procent billigare medan en begagnad laddhybrid i snitt har blivit sex procent billigare, visar statistik från Wayke, som är Motorbranschens riksförbunds digitala köp- och säljportal.

Annons

– Laddbart har gått från att vara en bristvara med extremt långa leveranstider på nya bilar och endast ett fåtal modeller på begagnatmarknaden, till att bli betydligt mer tillgängligt det senaste året. Det har haft effekt på priserna, säger Martin Fransson, vd för Wayke.

Ökad konkurrens

Utbudet av nya elbilar har enligt Waykes siffror ökat med 81 procent och med hela 115 procent på begagnatmarknaden jämfört med ett år tillbaka. Prisutvecklingen är därmed inte särskilt förvånande och priserna närmar sig nu en rimligare prisnivå, enligt Martin Fransson.

– Med fler och fler bilar tillgängliga ökar konkurrensen mellan både bilhandlare och tillverkare. Alla som har ett bilbehov måste ju kunna hitta en bil i passande prisnivå om de vill att vi ska åka el och laddhybrid, och det är ju tillverkarna tydliga med att de vill.

TT: Kommer den här utvecklingen generellt att påskynda omställningen till eldrivet?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Men det är inte bara att gå och köpa en elbil eller laddhybrid, man behöver ha en plats att ladda den också. Det vi behöver nu är en fungerande infrastruktur för laddning, säger Martin Fransson.

Större efterfrågan

Han tror dock att priserna på sikt kommer att vända uppåt igen.

– Det säljs fortfarande väldigt många färre laddbara bilar än bilar med traditionella drivmedel, det ska man inte glömma bort. Men vartefter laddningsmöjligheterna byggs ut kommer efterfrågan att öka markant, och då tror jag att priserna sticker i väg igen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons