Annons
Nyheter

Billström: Allvarliga övergrepp i Iran

Utrikesminister Tobias Billström har i ett samtal med sin iranske motsvarighet tagit upp de våldsamma protesterna i Iran. Han lyfte även fallet med den dödsdömde svenskiraniern Ahmadreza Djalali.
Politik • Publicerad 11 november 2022
Utrikesminister Tobias Billström (M) samtalade på fredagen med Irans utrikesminister utrikesminister Hossein Amirabdollahian. Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström (M) samtalade på fredagen med Irans utrikesminister utrikesminister Hossein Amirabdollahian. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

– Vi hade en rak dialog. För mig som Sveriges utrikesminister var det ett väldigt viktigt tillfälle att ta upp våldet och de här allvarliga övergreppen som har skett i samband med protesterna, säger Billström (M) till TT.

Samtalet med utrikesminister Hossein Amirabdollahian skedde på initiativ av Iran.

Annons

– Jag framförde Sveriges syn på den allvarliga utvecklingen i Iran, inklusive våldet mot demonstranterna och vikten av respekt för mänskliga rättigheter, säger Billström.

Även "ett antal konsulära fall" diskuterades.

– Det är viktigt för Sverige att jag tidigt kan ta upp våra konsulära fall med svenskar som är frihetsberövade i Iran, säger Billström.

Ett av fallen gäller läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, som dömdes till döden 2017 för spioneri.

Billström vill inte gå närmare in på vilka svar han fick av Amirabdollahian.

– Att tydligt kunna framföra Sveriges syn i direkta samtal är ett viktigt sätt att stödja det iranska folkets krav på mänskliga rättigheter och bidra med ett internationellt tryck.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons