Annons

Bittra ord när Ukraina vill ha hjälp

Ukrainas bitterhet växer, inte bara mot Ryssland utan också mot väst.
EU • Publicerad 8 mars 2022
Barn värmer sig på ett sjukhus i Mariupol i Ukraina. Arkivfoto.
Barn värmer sig på ett sjukhus i Mariupol i Ukraina. Arkivfoto.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ukrainskan är särskilt inbjuden för att hålla tal till ledamöterna i Strasbourg när EU-parlamentet uppmärksammar internationella kvinnodagen.

Det tackar hon för – men hon är också djupt bitter.

Annons

– Ukraina är en stark nation och vi är också en nation av starka kvinnor. Vi är tacksamma för ert stöd. Problemet är bara att Putins bomber inte kan stoppas av hur starka vi är i anden. Barnen som föds i bombskydden dör av blodförgiftning, talar Zabuzjko.

Inte minst manar hon västvärlden och Nato att bistå med den flygförbudszon över Ukraina som president Volodymyr Zelenskyj har bett om – men som Nato hittills sagt nej till, av rädsla för att sprida kriget ytterligare.

Fel, tycker Zabuzjko.

– Varje kaffepaus ni tar i era diskussioner om hur ni ska gå vidare utan att provocera Putin ytterligare kostar liv, talar hon i Strasbourg.

Hon berättar om hur hon på ett europeiskt författarmöte i Berlin 2014 fick sin mikrofon avstängd och sina uttalanden censurerade efteråt när hon jämförde Rysslands nuvarande president med historiska bödlar som Josef Stalin och Adolf Hitler.

– Det var åtta år sedan. Tänk så många människoliv som hade räddats om EU och USA hade vaknat och förstått att den nye Hitler höll på att dyka upp, säger författarinnan.

– Det här är redan ett världskrig – inte bara en konflikt i Ukraina, säger Oksana Zabuzjko.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons