Annons
Nyheter

Boende förlorar miljoner vid tvångsförsäljning

Efter mögel, fukt och ekonomiska oegentligheter – nu kan de boende i det skandalomsusade bostadsrättskomplexet "Kinesiska muren" i Malmö förlora alla sina investeringar, rapporterar
Bostad • Publicerad 13 september 2021
Bostadsområdet "Kinesiska muren" på Thomssons väg i Rosengård i Malmö. Arkivbild.
Bostadsområdet "Kinesiska muren" på Thomssons väg i Rosengård i Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Orsaken är att kronofogden tänker sälja bostadsrätterna i bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 på exekutiv auktion – en mycket ovanlig situation, enligt kronofogden.

– Det mest sannolika är att lägenheterna omvandlas till hyresrätter i samband med försäljningen. Och eftersom det inte finns några tillgångar i föreningen så förlorar de boende sina pengar, säger Fredrik Lundmark, sektionschef hos Kronofogden i Malmö, till SVT.

Annons

Flera granskningar av Sydsvenskan har tidigare visat hur de boende i lägenhetskomplexet i Rosengård – som kallas "Kinesiska muren", i många år fått uthärda en miserabel boendestandard. Det har handlat om fuktproblem i lägenheterna, problem med uppvärmningen, återkommande strömavbrott, krossade fönster, smuts, råttor och om hissar som är ur funktion.

Fem personer som är eller har varit styrelseledamöter i två vanskötta bostadsföreningar i "Kinesiska muren" har också åtalas för bokföringsbrott.

Föreningens medlemmar har enligt Sydsvenskan tidigare röstat nej till ett förslag som innebär att de boende skulle kompenseras med hälften av vad de betalat för sina lägenheter i samband med försäljning.

Marknadsvärdet är beräknat till 70 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons