Annons
Nyheter

Boko Haram tar på sig skoldåd

Terrorgruppen Boko Haram säger sig ligga bakom den senaste påstådda masskidnappningen vid en skola i Nigeria.
Nigeria • Publicerad 15 december 2020
Government Science Secondary School i Kankara i den nigerianska delstaten Katsina. Bilden är tagen i lördags, dagen efter den misstänkta masskidnappningen.
Government Science Secondary School i Kankara i den nigerianska delstaten Katsina. Bilden är tagen i lördags, dagen efter den misstänkta masskidnappningen.Foto: Abdullatif Yusuf/AP/TT

"Detta är Abubakar Shekau. Våra bröder ligger bakom kidnappningen i Katsina", säger en röst som utger sig för att vara den ökända jihadistgruppens ledare, i ett röstmeddelande som skickats till nyhetsbyråer i Nigeria.

Om uppgifterna stämmer handlar det om en ny händelse liknande den i Chibok 2014, då en masskidnappning av skolflickor ledde till global uppmärksamhet och fördömanden.

Hoppade över stängsel

Annons

Många frågetecken omgärdar dock det nya rapporterade dådet, som ska ha skett på Government Science Secondary School i delstaten Katsina sent i fredags kväll. Många av eleverna – som är i åldrar ungefär motsvarande svenskt mellan- och högstadium – hade gått och lagt sig när "banditer" kom till platsen.

De beväpnade gärningsmännen ska ha hotat eleverna för att få med sig så många som möjligt.

– De sa till oss att inte springa. Vi började gå mot dem, säger 15-årige Muhammad Abubakar till nyhetsbyrån Reuters , men tillägger att det var så mycket folk att han och hans vänner ändå såg sin chans.

– Så vi vände och sprang. Vi hoppade över ett stängsel och tog oss genom skogen till närmaste by.

Väcker vrede

Många elever rapporteras dock fortfarande vara saknade, även om en hel del kan ha tagit sig hem utan polisens vetskap. Myndigheter i området talar om hundratals kidnappade pojkar. Men det ifrågasätts hur gärningsmännen i så fall kunde få med sig alla eftersom de själva kom på motorcyklar.

Oavsett väcker händelsen ny vrede och sorg över säkerhetsläget i Nigeria, och har gett upphov till hashtaggen #BringBackOurBoys på sociala medier.

Efter Chibok-dådet 2014 blev #BringBackOurGirls ett globalt slagord mot Boko Harams kidnappningar. Men bristen på lag och ordning i dessa områden bidrar till att det än i dag är oklart vad som hände minst 100 av de flickor som fördes bort i Chibok. Boko Haram har i sin propaganda hävdat att de gifts bort.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons