Annons
Nyheter

Boliden: All produktion stoppas i flera veckor

All produktion i Rönnskärsverken i Skelleftehamn stoppas på grund av den kraftiga brand som bröt ut under natten till tisdagen.
Produktionen kommer att ligga nere under flera veckor, bedömer Boliden.
Brand • Publicerad 13 juni 2023
En kraftig brand rasade under tisdagen i Rönnskärsverken i Skelleftehamn.
En kraftig brand rasade under tisdagen i Rönnskärsverken i Skelleftehamn.Foto: Per Strömbro
Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden.
Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden.Foto: Boliden

Branden startade klockan 02.25 natten till tisdagen, och den kraftiga röken gjorde att ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) gick ut. Ingen människa rapporteras ha skadats i branden.

Det är ett elektrolysverk vid Rönnskärsverken som har eldhärjats.

Annons

– Skadorna på elektrolysverket är mycket omfattande. Man kan betrakta det som en anläggning som är nedbrunnen, säger Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden.

Rönnskärsverken är en av Bolidens största anläggningar och Sveriges enda smältverk för framställning av basmetaller.

Tar tid att bygga upp

Smältverket ligger på en halvö och består av flera olika industrianläggningar. Räddningstjänsten har dock lyckats begränsa branden till elektrolysverket.

– Jag är väldigt nöjd över att inte branden har spridit sig. Men naturligtvis kommer det här att få betydande konsekvenser, med tanke på storleken på branden som har inträffat, säger Klas Nilsson.

All produktion på Rönnskär är nu stoppad. En första bedömning är att den övriga produktionen kan återupptas inom några veckor, enligt Boliden. Elektrolysverket kommer det dock ta betydligt längre tid att bygga upp på nytt.

– På kort sikt kommer det att få produktionskonsekvenser. På längre sikt är det svårare att bedöma. Men en industriell anläggning tar tid att bygga åter. Hur det kommer att påverka är svårt att spekulera kring i nuläget, säger Klas Nilsson.

Viktig för kopparproduktionen

I ett elektrolysverk bearbetas metallråvara för att avskilja metaller från orenheter med hjälp av reaktioner vid höga temperaturer.

– Elektrolysverket hänger ihop med kopparproduktionen och är naturligtvis jätteviktig för att kopparproduktionen ska fungera som vi vill. Det kan finnas vägar kring det här, men det är för tidigt att spekulera i. Det är naturligtvis en viktig del av vår verksamhet på Rönnskär, säger Klas Nilsson.

Boliden är Europas tredje största producent av koppar och metallen säljs till industriella kunder.

– Det är klart att det kan bli ett bortfall för vissa kunder. Men vi har till exempel även kopparproduktion i Finland. Det är tänkbart att man kan justera där. Man får hitta lösningar från fall till fall, säger Klas Nilson.

Annons

Smältverket är med sina 880 anställda en av de största privata arbetsgivarna i regionen. En del av anställda kommer nu att få arbeta hemifrån den kommande tiden. Andra kommer kunna jobba på plats i företagets övriga anläggningar, enligt Boliden.

Fakta: Rönnskärsverken

Rönnskärsverken i Skelleftehamn är en av Bolidens största anläggningar.

Det är Sveriges enda smältverk för framställning av basmetaller. Anläggningen tar emot råvaror från gruvor och elektronikskrot för att producera koppar, guld, silver, zink och bly.

Smältverket är med sina 880 anställda en av de största privata arbetsgivarna i regionen.

Källa: Boliden

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons