Annons
Nyheter

Bolsonaro tvingas backa om coronastatistik

Brasilien har återupptagit den ordinarie coronrapporteringen, efter ett beslut i landets högsta domstol. Jair Bolsonaros regering beslutade i helgen att bara publicera begränsad statistik, vilket väckte stark kritik.
Coronaviruset • Publicerad 9 juni 2020
Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Brasiliens president Jair Bolsonaro.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Efter en begäran av Brasiliens högsta domstol har det brasilianska hälsodepartementet återgått till att publicera fullständig statistik om spridningen av coronaviruset på sin hemsida.

Raderade statistik

Det var i helgen som det försvann stora mängder statistik om coronaviruset från hemsidan. Myndigheterna offentliggjorde också att man inte längre skulle publicera siffror för totalt antal avlidna i virussjukdomen.

Annons

I stället skulle bara siffror för avlidna som registrerats det senaste dygnet presenteras. Syftet var enligt regeringen att bättre reflektera den "verkliga kurvan". Samtidigt flyttades den dagliga rapporteringen till sent på kvällen, efter de största nyhetssändningarna.

Beslutet väckte mycket kritik. Flera folkhälsoexperter pekade på att det nya sättet att rapportera skulle innebära att många dödsfall försvinner ur den offentliga statistiken. Redan på måndagen tvingades regeringen backa på flera punkter.

Beslut i HD

Men efter en anmälan från oppositionen drogs Högsta domstolen in i frågan, och uppmanade snabbt regeringen att återgå till den ordinarie rapporteringen.

Alexandre de Moraes, domare i Högsta domstolen, skrev i sitt utlåtande att regeringens agerande gjorde det "omöjligt" att följa virusets spridning, och beordrade hälsodepartementet att inom 48 timmar åter publicera statistiken som tidigare. En uppmaning som regeringen alltså följt.

Drygt 37 000 personer har hittills rapporterats döda till följda av coronaviruset i Brasilien, där pandemin också lett till en politisk kris. Två hälsoministrar har lämnat, eller tvingats lämna sina poster under coronakrisen. Landet har i dagsläget ingen tillsatt hälsominister, och hälsodepartementet styrs temporärt av en tidigare general.

Under tisdagen upprepade president Jair Bolsonaro också sitt tidigare hot om att avsluta samarbetet med WHO, som han säger sig sakna förtroende för.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons