Annons
Nyheter

Bolsonaro utreds för upplopp –ex-minister greps

Brasiliens ex-president Jair Bolsonaro utreds för anstiftan till plundringen av maktcentrum i Brasilien förra helgen.
Samtidigt har Bolsonaros tidigare justitieminister Anderson Torres gripits.
Brasilien • Publicerad 14 januari 2023
Anhängare till ex-presidenten Jair Bolsonaro stormade presidentpalatset, Högsta domstolen och kongressen i huvudstaden Brasilia den 8 januari. Arkivbild.
Anhängare till ex-presidenten Jair Bolsonaro stormade presidentpalatset, Högsta domstolen och kongressen i huvudstaden Brasilia den 8 januari. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Högsta domstolen i Brasilien godkänner riksåklagarens begäran om att inkludera den tidigare presidenten Jair Bolosonaro i den pågående utredningen av stormningen av kongressen, presidentpalatset och Högsta domstolen i huvudstaden Brasilia.

Riksåklagaren hänvisade till en av Bolsonaro publicerad video som "ifrågasätter korrektheten i presidentvalet 2022."

Annons

Den publicerades två dagar efter den våldsamma stormningen. Trots det anser åklagaren att den kan fungera som "ett bevisande samband" som motiverar "en global utredning av de handlingar som utfördes före och efter den 8 januari 2023 av den anklagade".

"Fördömer kraftfullt"

Efter domarbeslutet sade Bolsonaros advokat Frederick Wassef att ex-presidenten "kraftfullt fördömer den omfattande vandaliseringen och förstörelsen" den 8 januari. Uttalandet gör även gällande att Bolsonaro "aldrig haft någon relation eller samröre med dessa spontana sociala rörelser".

Myndigheter har inlett en undersökning av vem eller vilka som gjorde det möjligt för radikala Bolsonaroanhängare att genomföra stormningen. Man utreder även vem eller vilka som ansvarade för att samla de protesterande till huvudstaden, betalade för transporter samt eventuell säkerhetspersonal som steg åt sidan i stället för att stoppa stormarna.

Torres gripen

Högsta domstolen utfärdade tidigare en arresteringsorder för Bolsonaros före detta justitieminister Anderson Torres "och alla andra offentliga tjänstemän som är ansvariga för handlingar och underlåtenhet, som lett till oroligheterna".

Torres har nu gripits när han återvände till Brasilia från USA – där både han och Bolsonaro befann sig under kuppförsöket.

President Lula da Silvas justitieminister Flavio Dino säger att man har hittat ett utkast till dekret i Torres hem som föreslår nödåtgärder för att "korrigera" valresultatet i oktober som Lula vann med snäv marginal.

Utkastet ska vara odaterat och osignerat, men bär Bolsonaros namn, enligt Dino som framhåller att det är okänt vem som författat det.

Fakta: Upploppen i Brasilia

Tusentals anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro samlades på söndagen den 8 januari på Praca dos Três Poderes där kongressbyggnaden, presidentpalatset och Brasiliens högsta domstol ligger.

Demonstranter bröt genom avspärrningar, slog sönder fönster och tog sig in i byggnaderna.

Upploppsmakarna besköts med tårgas, gummiklädda kulor och chockgranater av polis på marken och från helikoptrar.

Efter ett par timmar återtog polis kontrollen över byggnaderna.

Källor: O Globo, AFP, AP, CNN Brasil

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons