Annons
Nyheter

Bönder och fiskare kan snart söka krisstöd

En bit in i augusti kan djurbönder, växthusodlare och fiskare börja söka stöd ur de miljardkrispaket riksdagen klubbade före sommaruppehållet.
Från ansökan till pengar på kontot ska det inte behöva ta mer än en vecka, enligt landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).
Ekonomi • Publicerad 14 juli 2022
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) har fått klartecken från EU för de statliga krisstöden till svenska djurbönder, växthusodlare och fiskare och stöden kan börja betalas ut i andra halvan av augusti. Arkivbild.
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) har fått klartecken från EU för de statliga krisstöden till svenska djurbönder, växthusodlare och fiskare och stöden kan börja betalas ut i andra halvan av augusti. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT

– Utbetalning ska kunna ske från andra halvan av augusti. Så det här ska kunna gå snabbt och bra för en bransch som behöver stöd här och nu, säger Sätherberg och tar som exempel en djurbonde som ansöker redan den första dagen det blir möjligt, den 9 augusti.

Hon syftar på de stöd som snart är möjliga att söka för bönder som har till exempel grisar, kor eller får. Det omfattar även växthusodlare. För de som har fågeluppfödning eller äggproduktion går det redan att söka stöd.

Drev på

Annons

Regeringen föreslog i våras, pådrivna av och i samarbete med riksdagen, olika former av krisstöd för lantbruk, växthusodlare och fiskare. Stöden är tänkta att kompensera för ökade kostnader på bränsle, energi, utsäde, foder och andra insatsvaror.

Ett paket handlade om en nedsättning av dieselskatten som började gälla den 1 juli, men med verkan ända från årsskiftet. Ett annat om stöd till i huvudsak djurbönder på 1,6 miljarder samt ett förstärkt Norrlandsstöd. Därutöver ingick ett stöd om 40 miljoner för ökade kostnader i yrkesfisket.

Gett klartecken

I och med att regeringen nu fattar beslut om de förordningar som styr stöden till djurbönder är det också klart när företagen kan börja söka stöden. För djurbönder och växthusodlare kan stöden börja sökas den 9 augusti och fram till den 20 september.

För fiskare börjar sökperioden den 15 augusti.

Ett skäl till att besluten som gör det möjligt att betala ut stöden tas nu är att EU-kommissionen har gett klartecken, vilket innebär att stöden godkänns och bedöms vara inom ramarna för tillåtna statliga stöd till företag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons