Annons
Nyheter

Boprisfallet fortsätter – i hela landet

Bopriserna på både villor och bostadsrätter gick tillbaka i samtliga regioner i juni. Som allra störst var prisfallet i norra Sverige för lägenheter.
Nedgången fortsatte även i huvudstaden.
Ekonomi • Publicerad 4 juli 2022
Som störst var prisraset för lägenheter i norra Sverige. Arkivbild.
Som störst var prisraset för lägenheter i norra Sverige. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bostadsrättspriserna föll i hela landet i juni, visar SBAB och Boolis prisindex HPI som baseras på samtliga på Boolis registrerade bostadsförsäljningar under juni.

Det största raset var i norra Sverige, där priserna gick ned med 5,3 procent. I Storgöteborg föll priserna med 4,3 procent och i Storstockholm med 4,2 procent.

Annons

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, vill vara försiktig med att dra alltför snabba slutsatser kring enskilda regioner baserat på enskilda månadsutfall.

– Men faktum är att vi under lång tid har haft en ganska stor prisuppgång i norr. Priserna har kommit upp på ganska höga nivåer i norra Sverige, när det är en expansiv region med stor bostadsbrist. När ränteläget går upp är det inte konstigt att det syns även där, säger Robert Boije.

Ras för villor

Villapriserna rasade också på bred front. I Storstockholm sjönk priserna med 5,3 procent i juni, i Storgöteborg med 3,7 procent och i Stormalmö med 3,5 procent.

Ett fritt fall med hela tio procent för huspriserna i Stockholm på bara några få månader.

Prisnedgångarna kan till viss del knytas till ett normalt säsongsmönster, då aktiviteten på bostadsmarknaden normalt går ned under sommaren.

Ränteläget har däremot en stor påverkan på bostadspriserna och även hur arbetsmarknaden och hushållens inkomster kommer att påverkas, enligt Robert Boije.

– När Riksbanken har aviserat att man kommer att höja styrräntan väldigt mycket och ganska snabbt så har människor börjat vakna. Det är klart att det påverkar vad man är beredd att betala för en bostad.

Stor osäkerhet

De flesta prognosmakare tror samtidigt inte på en nämnvärt högre arbetslöshet framöver men det finns en stor osäkerhet kring ränteutvecklingen framåt, understryker Robert Boije.

Synen på vilken nivå Riksbankens styrränta kommer att toppa på skiljer sig åt rätt drastiskt, från Konjunkturinstitutets (KI) 1,5 procent, till Riksbankens dryga 2 procent till räntemarknadens allt högre 3,5 procent.

– Får KI rätt i sin prognos får vi troligtvis inte ett sådant stort prisfall på bostäder men om räntemarknaden får rätt tror jag att vi får räkna med ett riktigt rejält prisfall på bostäder under det kommande året, säger Robert Boije.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons