Annons
Nyheter

Kraftigt börsfall i ny våg av coronaoro

Stockholmsbörsen föll kraftigt under torsdagen. OMXS-index slutade 3,0 procent ned.
Börs • Publicerad 14 maj 2020
Det gick ned på Stockholmsbörsen, i linje med omvärlden. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den utbredda oron för coronapandemin och dess ekonomiska effekter präglade handeln, bland annat sedan Världshälsoorganisationen WHO varnat för att det nya coronaviruset kanske har kommit för att stanna. USA:s centralbankschef Jerome Powells budskap om att USA just nu befinner sig i den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget, med risk för nya bakslag, tryckte också ned börshumöret.

Nedgången var bred med samtliga aktier i OMXS30-index på minus. Medicinteknikföretaget Getinge föll 6,8 procent medan låsjätten Assa Abloy och Skanska båda gick ned 4,9 procent.

Annons

Värmepumpstillverkaren Nibe gick mot strömmen sedan bolaget redovisat ett vinstlyft för årets första kvartal och förklarat att man inte ser några stora coronaeffekter på verksamheten. Aktien lyfte 3,7 procent.

Boozts aktie backade 4,7 procent sedan nätbutiken redovisat en förlust i linje med en vinstvarning för första kvartalet.

Bilkedjan Bilias aktie gick ned 1,8 procent efter styrelsens besked om skrotning av ett utdelningsförslag.

Även de ledande Europabörserna hade en jobbig handelsdag. Londonbörsens FTSE100-index föll 2,8 procent, Frankfurtbörsens DAX-index sjönk 2,0 procent medan CAC40-index i Paris gick ned 1,7 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons