Annons
Nyheter

Börsen på glatt fredagshumör

Stockholmsbörsen stängde inför helgen på glatt humör – med verkstadsjättar i topp.
Under veckan som gått har OMXS-index lyft 2,7 procent.
Börs • Publicerad 30 juni 2023
Stockholmsbörsen i Frihamnen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen i Frihamnen. Arkivbild.Foto: Tim Aro/SvD/TT

Uppgången var bred på Stockholmsbörsen under fredagen, med 24 av 30 stora bolag i OMXS30-index som avslutade på plus. Allra bäst gick det för verkstadsjättarna Alfa Laval och Sandvik som steg 3,1 respektive 2,1 procent, samt för mätteknikbolaget Hexagon som steg 2,0 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv knep jumboplatsen i OMXS30-index med en nedgång på 0,6 procent. Modejätten H&M och kullagertillverkaren SKF gjorde sällskap i botten med nedgångar på 0,5 respektive 0,3 procent.

Annons

Breda OMXS-index steg 1,0 procent under fredagen och 2,7 procent under handelsveckan som helhet. OMXS30-index med de 30 mest omsatta bolagen steg 1,1 procent under fredagen.

Det goda börshumöret eldades på av nya inflationssiffror från USA. Kärninflationen enligt PCE-måttet, det vill säga rensat för livsmedels- och energipriser, sjönk mer än väntat i maj till 4,6 procent. På förmiddagen skrev även svenska finansdepartementet upp prognosen för svensk BNP i år, till minus 0,4 procent.

Inflationen i eurozonen sjunker också mer än väntat. I juni landar den på 5,5 procent på årsbasis. Det är en fortsatt nedgång, efter 6 procent i maj och 7,1 procent i april, enligt preliminära siffror från statistikbyrån Eurostat.

Europabörserna steg i likhet med Stockholmsbörsen. Londonbörsens FTSE100-index steg 0,8 procent, Parisbörsens CAC40-index höjde sig 1,2 procent och Frankfurtbörsens Dax-index avslutade på plus 1,3 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons