Annons
Nyheter

Börsen tror på Astra trots vaccinproblem

Astra Zenecas satsning på vaccin mot covid-19 har åkt på nya bakslag, med leveransproblem i EU och misstankar om att vaccinet ökar risken för blodproppar.
Men börsen rycker på axlarna. Och analytiker räknar med att den svenskbrittiska läkemedelsjätten reder ut problemen.
Ekonomi • Publicerad 13 mars 2021
Astra Zenecas leveranser av vaccindoser till EU har än så länge präglats av förseningar och underskott jämfört med målsättningar. Arkivbild.
Astra Zenecas leveranser av vaccindoser till EU har än så länge präglats av förseningar och underskott jämfört med målsättningar. Arkivbild.Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

Leverans- och produktionsstörningar är främst en fråga i EU och misstankarna om en ökad risk för blodproppar från Astra Zenecas vaccin ser just nu långsökta ut, enligt Erik Hultgård, aktieanalytiker med fokus på läkemedelssektorn på investmentbanken Carnegie.

– De har fått mycket negativ publicitet, framförallt i Europa. Men detta är ett globalt bolag och de har en tredjedel av sin omsättning utanför Europa och USA – och där har de fortfarande ett väldigt högt anseende för det de gör, säger Hultgård.

Till självkostnadspris

Annons

Han hänvisar bland annat till mätningar som visar att den positiva syn på Astra Zeneca som rådde tidigare i pandemin – sedan bolaget åtagit sig att leverera stora mängder vaccin till hela världen till ett självkostnadspris – förvisso har sjunkit ned något.

– De har kommit ned från den lite högre nivå, där de var, till i nivå med de andra vaccinproducenterna, säger Hultgård.

– Men det är klart om det här med blodpropparna blir något verkligt allvarligt, då har man ett problem. Då skulle varumärket påverkas negativt, tillägger han.

Hultgård ser dock ett sådant scenario som osannolikt, sedan både Världshälsorganisationen WHO och EU:s läkemedelsmyndighet EMA än så länge står fast vid att Astra Zenecas vaccin är säkert att använda.

– I Storbritannien har man ju gett elva miljoner doser av Astra Zenecas vaccin och där har man gjort bedömningen att det inte finns någon ökad risk för blodpropp. Man har ju också gjort kliniska studier på tiotusentals människor och inte sett någon sådan avvikelse, säger han.

– Sannolikt kommer man inom den närmaste veckan konstatera att det här inte var kopplat till vaccinet och då tror jag det här kommer vara ytterligare en sak som Astra Zeneca kan lägga bakom sig.

"Stor plats att fylla"

På börsen verkar de flesta resonera likadant. Astra Zenecas aktie har i skuggan av den gångna veckans negativa rubriker gått upp 2 procent på en vecka och ligger därmed på i princip en oförändrad nivå sett från årsskiftet.

Johan Unnerus, senior analytiker av hälsovårdsektorn på Redeye, gör ungefär samma analys.

– Astra Zenecas vaccin har fortfarande en stor plats att fylla, inte minst i områden där de ekonomiska aspekterna och kostnaderna är viktiga, säger han.

Problemen med produktionskapacitet och leveransvolymerna till EU beskriver Unnerus som i första hand en politisk fråga kopplad till exportrestriktioner i länder som USA och Storbritannien.

Annons

– Det är väl där skon klämmer när det gäller produktions- och leveransmöjligheter just nu i alla fall.

Kan ha underskattat

Vad gäller risken för blodproppar vid användning av Astra Zenecas vaccin ser han det som en fråga som måste redas ut innan det går att dra några slutsatser.

– De länder som har pausat vaccinet har ju gjort det för att kunna utreda risker och samband.

Huruvida det var strategiskt rätt att satsa på ett covid-19-vaccin, trots att Astra Zeneca normalt inte utvecklar vaccin, återstår att se, enligt Unnerus.

– Ju mer problem och utmaningar som tillstöter desto mer kommer frågetecknen att växa. Det är möjligt att man underskattat den stora politiska och mediala uppmärksamheten runt det här, säger han.

Fakta: Berg- och dalbana för läkemedelsaktier i pandemin

Astra Zeneca tillhör tungviktarna i den globala läkemedelsindustrin, som liksom börsen i övrigt åkt berg- och dalbana i pandemin. Ett börsvärde på nästan 130 miljarder dollar ger det svensk-brittiska bolaget en elfte plats i branschen i världen.

Sedan bottennappet när pandemin bröt ut på allvar i mars 2020 har Astra Zenecas börsvärde ökat med 19 procent. Och sedan årsskiftet 2020-2021 är aktien i princip oförändrad – trots att alla medialt uppmärksammade motgångar som radat upp sig när det gäller bolagets satsning på vaccin mot covid-19.

Astra Zenecas aktie har därmed gått bättre än den läkemedelsindustrin i stort i år, som enligt Refinitivs globala läkemedelsindex backat 1,9 procent sedan årsskiftet. Men jämfört med bottennappet i mars ligger bolagets aktie något efter sektorn som helhet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons