Annons
Nyheter

Bostadspriserna stiger – trotsar räntehöjningar

Bostadspriserna fortsätter att trotsa räntehöjningarna.
I mars steg priserna på både villor och bostadsrätter. Och sedan årsskiftet har priserna i det närmaste legat stilla trots allt högre bolåneräntor.
Ekonomi • Publicerad 6 april 2023
Prisutveckling de senaste tre månaderna, procent.
Prisutveckling de senaste tre månaderna, procent.Foto: Johan Hallnäs

Bäst prisutveckling har bostadsrätterna haft senaste månaden. I centrala Göteborg steg bostadsrättspriserna med hela tre procent i mars, jämfört med månaden före, enligt ny statistik från Svensk Mäklarstatistik.

I Storstockholm var uppgången två procent och sett över hela riket handlar det om en lika stor prisstegring. Faktum är att bostadsrätterna ligger på plus sedan årsskiftet. Då har ändå Riksbanken fortsatt höja räntan och bedömarna har flaggat för betydligt högre räntor fram till sommaren.

Förvånande

Annons

Det förvånar de flesta.

– De flesta konjunkturtecken pekar åt fel hål, ändå tycks det vara som att bostadsmarknaden har vänt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

TT: Varför då?

– Volymerna har gått ner kraftigt. Då blir det ett uppdämt flyttbehov, säger Sandegren.

Under första kvartalet såldes 27 procent färre bostadsrätter och 19 procent färre villor jämfört med samma period i fjol.

Månad efter månad har statistiken visat att bostadspriserna har slutat falla och till och med stiger.

– Många kanske tänker att det är bra att passa på, tror Sandegren.

Svårbedömt

Även villapriserna har stigit i mars, om än något mindre. Plus en procent sett över hela landet och oförändrat sedan årsskiftet jämfört med föregående tremånadersperiod.

På längre sikt, ett år, handlar det fortsatt däremot om relativt stora prisfall: minus elva respektive 13 procent på bostadsrätter och villor. Och många ekonomer tror att priserna ska ner mer, kanske till minus 20 procent från toppen för ett år sedan.

– Svårbedömt läge, det är svårt att veta om det här är ett nytt jämviktsläge, säger Sandegren om dessa prognoser.

Annons

Han pekar på att volymerna av bostäder till salu brukar öka under senvåren, vilket kan innebära en viss prispress. Och fler räntehöjningar från Riksbanken väntas fram till sommaren.

– Det blir då en värdemätare, säger Per-Arne Sandegren.

Fakta: Minst och mest

Bostadsrätterna har i hela landet i genomsnitt fallit i pris med elva procent på ett år. Samtliga län visar en negativ prisutveckling på årsbasis, från -7 procent i Norrbotten till -21 procent i Örebro.

Villapriserna har samtidigt fallit med 13 procent över hela riket, från -5 procent i Västernorrland till -16 procent i Halland.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons