Annons
Nyheter

Bostadsrättspriserna fortsatte sjunka i maj

Priserna på bostadsrätter fortsatte nedåt i maj men villapriserna fortsatte att öka.
Samtidigt såldes färre bostäder.
Ekonomi • Publicerad 9 juni 2020
Antalet sålda bostäder minskade under maj jämfört med samma månad i fjol, samtidigt sjönk priserna på bostadsrätter, enligt Svensk mäklarstatistik. Arkivbild.
Antalet sålda bostäder minskade under maj jämfört med samma månad i fjol, samtidigt sjönk priserna på bostadsrätter, enligt Svensk mäklarstatistik. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Coronaeffekten på bostadsmarknaden beskrivs hittills som relativt begränsad. Men utvecklingen de senaste månaderna pekar på en viss nedåtgående trend, enligt Svensk mäklarstatistiks siffror.

– Bostadsrätter fortsätter lite nedåt i maj men samtidigt ser vi en liten utplaning i slutet på månaden, säger Per-Arne Sandegren.

"Blandad bild"

Annons

I riket som helhet sjönk bostadsrättspriserna med två procent i maj med en negativ utveckling i alla tre storstadsregioner. I Storstockholm gick priserna ned med tre procent.

För villor ökade däremot priserna med en procent i riket i maj med Storstockholm som undantag med stillastående priser.

Det finns ingen entydig förklaring till varför villapriserna fortsätter uppåt, enligt Sandegren, och det går lite mot mönstret för hur det brukar vara vid förändringar som påverkar marknaden.

– Just nu är det en ganska blandad bild. Det är ingen jättedramatik ännu. Det som sticker ut är volymerna, säger han.

Volymer minskar

Vanligtvis brukar volymerna vara stora i maj inför sommarmånaderna då marknaden normalt sett lugnar sig. Maj i år visar att antalet sålda bostäder var 15 procent färre jämfört med maj i fjol.

– Det syns inte överallt men är extra synligt i Storstockholm där det såldes 25 procent färre bostäder i maj än förra året. Det är ganska stor skillnad, säger Per-Arne Sandegren.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringars fastighetsförmedling, ser en risk för fortsatt sjunkande priser, men tror samtidigt att bostadsmarknaden kommer att vara lite hetare än vanligt under sommarmånaderna.

"Utbudet av bostadsrätter ökar nu som resultat av framskjutna försäljningar under den osäkra våren. Om inte efterfrågan hänger med står vi inför ytterligare prispress. Vi förväntar oss dock hög aktivitet på bostadsmarknaden i sommar, när fler semestrar hemma och har tid att planera en eventuell flytt", skriver han i ett pressmeddelande.

"Ingen jättedramatik"

När man tittar på prisutvecklingen över längre tidsperioder är bilden också blandad. Man får ha i bakhuvudet att det före coronapandemin varit en lång period av uppgångar.

– Just nu kan man säga att tremånaderssiffrorna visar coronaeffekten men om man jämför med andra sättningar i marknaden är det ingen jättedramatik ännu. Tittar man på tolvmånaderssiffrorna är det uppåt, till och med i Stockholms innerstad, säger Per-Arne Sandegren.

Fakta: Prisstatistik för maj månad

Siffror i procent om inget annat anges.

Bostadsrätter1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)Riket–2–3337 738Centrala Stockholm–2–2590 837Storstockholm–3–3356 587Centrala Göteborg–1–1260 783Storgöteborg–1–3343 824Centrala Malmö–2–3231 984Stormalmö–1–3129 124Villor1 mån3 mån12 månMedelpris (kr)Riket1353 413 000Storstockholm0146 047 000Storgöteborg1244 871 000Stormalmö2374 488 000

Källa: Svensk mäklarstatistik

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons