Annons
Nyheter

Bra år för järven i Sverige

Järven ser ut att ha ett bra år bakom sig i Sverige. Antalet fastställda föryngringar av järv 2022 är det tredje högsta sedan inventeringarna startade för ett 20-tal år sedan, enligt Naturvårdsverket.
Vilt • Publicerad 5 november 2022
En järv på Skansen i Stockholm. Arkivbild.
En järv på Skansen i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Totalt fastställdes 164 järvföryngringar i Skandinavien i årets inventering, varav 119 i Sverige och 45 i Norge. I fjol var det 100 föryngringar i Sverige och 60 i Norge.

Baserat på antal föryngringar som hittats 2020–2022 uppskattas den svenska populationen till 668 järvar.

Annons

De senaste fyra åren har populationen i Sverige legat över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus, som är 600 individer.

Populationsuppskattningen för Skandinavien som helhet är 1 019 individer. Förra året beräknades den skandinaviska populationen till 1 023 individer.

Jämförelser av inventeringar från ett år till ett annat bör enligt Naturvårdsverket göras med försiktighet, bland annat eftersom inventeringsresultatet påverkas av varierande förutsättningar för snöspårning.

Vid sämre spårförhållanden och i snöfattiga delar av järvens utbredningsområde är insamling av prover för dna-analyser och bilder från viltkameror ett viktigt komplement i inventeringen.

Fakta: Järv

Järven (Gulo gulo) är den största arten inom familjen mårddjur. Den är närmast släkt med de äkta mårdarna dit vår egen skogsmård hör.

Arten förekommer på tundran och i de nordliga barrskogarna runt hela norra halvklotet.

Järven kan bli nästan 1 meter lång och väger då upp till 20 kilo.

Den liknar mest en liten björn. Järven har kraftiga klor. Fötterna är stora och breda för att den ska slippa att sjunka ner i snön.

På sommaren äter järven lämlar, fåglar, ägg och bär.

På vintern kan den ta harar, rådjur, renar och till och med älgar. När den tar så stora djur är dessa oftast redan sjuka eller skadade.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons