Annons
Nyheter

Åklagare tar över utredning av batteribrand

En kraftig brand utbröt under natten i ett batterilager i Karlskoga. Tusentals ton batterier finns på platsen.
Åklagare vid riksenheten för miljömål har nu tagit över den utredning om misstänkt brott som inletts efter branden.
Olycka • Publicerad 11 april 2022
Ett batterilager brann i Karlskoga. Arkivbild.
Ett batterilager brann i Karlskoga. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Larmet om branden vid batterilagret i Karlskoga kom vid 01.27 natten till måndagen och det gick ut ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, på grund av den kraftiga rökutvecklingen. Det har också varit stora avspärrningar runt lagret.

Flera polisenheter har varit på plats under natten för att hjälpa räddningstjänsten. Redan vid tretiden var branden under kontroll men räddningstjänsten arbetar fortfarande på platsen.

Ska undersöka

Annons

– Vi lämnade platsen vid femtiden i morse men vi kommer att åka tillbaka när räddningstjänsten är färdig för att göra en brottsplatsundersökning, när det är säkert för oss att arbeta i området, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

Polisen har inlett en utredning om allmänfarlig vårdslöshet. Ledningen för förundersökningen har nu tagits över av åklagare vid riksenheten för miljömål, enligt Christina Hallin.

Fanns risk

Enligt P4 Värmland finns tusentals ton batterier kvar på lagret, efter att det ansvariga företaget gått i konkurs. Karlskogas kommunalråd Tony Ring (M) säger till radion att han ser allvarligt på händelsen:

– Nu verkar det akuta vara avklarat men det här är en fråga som varit väldigt omdiskuterad och just problematiken med att ha så mycket batteriavfall samlat på ett och samma ställe – dels har man den allmänna miljöpåverkan sedan har räddningstjänsten sagt att det finns en överhängande risk att det börjar brinna eftersom det finns en del spänning i de här batterimassorna.

I förra veckan togs ett politiskt beslut att ett företag skulle börja frakta bort batterierna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons