Annons

Storbrand lamslår tågtrafiken – misstänks vara anlagd

Den kraftiga branden totalförstörde ett gammalt godsmagasin och har lamslagit tågtrafiken. Enligt Trafikverket kan det ta flera dygn innan trafiken kan rulla som vanligt igen.
Polisen tror att branden är anlagd och utreder händelsen som grov mordbrand. Vittnen ska ha sett misstänkta personer vid byggnaden före och efter branden.
Hässleholm • Publicerad 14 augusti 2019 • Uppdaterad 15 augusti 2019
Närliggande byggnader evakuerades när branden rasade i byggnaden, som ligger intill tågspåren och ska vara ett gammalt lokstall som ägs av kommunen.
Närliggande byggnader evakuerades när branden rasade i byggnaden, som ligger intill tågspåren och ska vara ett gammalt lokstall som ägs av kommunen.Foto: Victor Lindstammer

Larmet om den fullt utvecklade branden intill tågspåren kom vid 17.35 på onsdagen. Polisen begärde totalt stopp i tågtrafiken så att de och räddningstjänsten kunde arbeta ostört.

En ställning som höll upp kontaktledningarna över spåren kollapsade av branden och det går inte att framföra några tåg genom Hässleholm, som är en av de viktigaste knutpunkterna för tågtrafiken i södra Sverige. Flera tusen resenärer har därför drabbats av branden. Under onsdagen fick två tåg evakueras och köerna var långa till ersättningsbussarna.

Annons

Trafikverket meddelade under natten att det kan ta flera dygn innan trafiken kan passera Hässleholm igen. Deras bedömningen i nuläget är att branden gett omfattande skador på anläggningen och återställningsarbetet ser ut att bli komplicerat.

Här läser du allt om trafikläget:

”Det är en mycket kraftig brand som har påverkat både stambanan och Göteborgsspåren. Så det är nationell påverkan på tågtrafiken”, säger Per Friis på räddningstjänsten.
”Det är en mycket kraftig brand som har påverkat både stambanan och Göteborgsspåren. Så det är nationell påverkan på tågtrafiken”, säger Per Friis på räddningstjänsten.Foto: Victor Lindstammer

Efter ett par timmar var det gamla godsmagasinet på Götagatan helt nedbrunnet. Det ska även ha brunnit i en intilliggande container. Enligt polisen ägs byggnaden av kommunen och används vanligtvis som lager för kommunen, men ska ha stått tomt vid tillfället.

Inga personskador har inrapporterats.

Vittnen har uppgett i förhör med polisen att misstänkta personer har setts vid byggnaden innan branden. Polisen utreder händelsen som grov mordbrand.
Vittnen har uppgett i förhör med polisen att misstänkta personer har setts vid byggnaden innan branden. Polisen utreder händelsen som grov mordbrand.Foto: Victor Lindstammer

Polisen misstänker att branden är anlagd och utreder händelsen som grov mordbrand.

– Det finns iakttagelser som är gjorda som gör att vi tror att den här branden är anlagd. Jag kan inte gå in några detaljer i förhören men både före och efter branden har personer setts röra sig precis intill byggnaden. Men vi låser oss inte till de uppgifterna, utan är intresserade av fler iakttagelser. Vi letar efter en eller flera gärningsmän, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin.

Polisen lämnade brandplatsen vid 21.30-tiden. Förutom förhören och det begärda tågstoppet spärrade polisen också av området och utrymde ett närliggande gym. Även Netto utrymdes, på butikens eget initiativ.

Räddningstjänsten kunde rädda tre närliggande byggnader från att också slukas av elden.
Räddningstjänsten kunde rädda tre närliggande byggnader från att också slukas av elden.Foto: Victor Lindstammer

Räddningstjänsten lyckades hindra spridning till tre byggnader: Nettobutiken, en större industrilokal där Svenska lantäggs höll till förr och en gammal övernattningsbyggnad för lokförare som nu används som privatbostad.

– Vi är väldigt nöjda med att vi har klarat det, säger Per Friis från räddningstjänsten.

Styrkor från Hässleholm, Kristianstad, Tyringe, Bjärnum och Vinslöv deltog i insatsen när det brann som värst. Vid 22-tiden var det bara mindre släckningsinsatser kvar, men räddningstjänsten stannar för bevakning under natten.

Många nyfikna samlades kring den stora branden.
Många nyfikna samlades kring den stora branden.Foto: Victor Lindstammer
Foto: Victor Lindstammer
bild 1/5

Martin SöderbergSkicka e-post
Catharina SigalaSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons