Annons
Nyheter

Brandrök från Kanada drar in över New York

Gulaktig brandrök från de kanadensiska skogsbränderna tvingar nu storstaden New Yorks skolor att ställa in utomhusaktiviteter samtidigt som delar av befolkningen uppmanas att stanna inne.
USA • Publicerad 7 juni 2023
Luften ruunt byggnaderna i nedre delarna av Manhattan är gulaktig och sticker i näsan.
Luften ruunt byggnaderna i nedre delarna av Manhattan är gulaktig och sticker i näsan.Foto: Patrick Sison/AP/TT

Fler än hundra skogsbränder härjar just nu i den kanadensiska provinsen Quebec och röken och diset har nu börjat dra in över storstaden New York i USA.

Under tisdagen var koncentrationen av PM2,5-partiklar i New Yorks luft – den minsta föroreningen men också den farligaste i brandrök – mer än 10 gånger över den gräns som Världshälsoorganisationen satt upp. Samtidigt som riskgrupper i befolkningen uppmanas att stanna inomhus har minst tio skolor i centrala New York ställt in alla utomhusaktiviteter under tisdagen, skriver CNN.

Annons

Den gulaktiga, stickiga röken som har spridit sig över den amerikanska gränsen i över en vecka gör att staden nu toppar listan över världens värsta luftföroreningar, värre än Doha, Bagdad och Lahore

Evakueringar i Kanada

I Montreal, Quebecs största stad, utfärdades flera evakueringsordrar under tisdagen och samma sak har gjorts i andra delar av provinsen, medan brandmän arbetade för att hålla tillbaka bränderna.

Fler än 400 skogsbränder har blossat upp över Quebec hittills i år och i nuläget finns det fler än 150 aktiva bränder i området, merparten av dem utom kontroll. Det kanadensiska centret för skogsbränder, Canadian Interagency Forest Fire Center, har gjort bedömningen att nästan nio miljoner hektar förkolnats i landet i år till följd av bränderna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons