Annons
Nyheter

Bränslesnåla rutter i Google maps

Teknik • Publicerad 7 september 2022
En ny funktion i kartappen Google maps ska visa användaren den mest bränslesnåla vägen. Arkivbild.
En ny funktion i kartappen Google maps ska visa användaren den mest bränslesnåla vägen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kartappen Google maps lanserar en ny funktion i Sverige som ska hjälpa användaren att spara på bränsle och välja den miljövänligaste vägen.

Funktionen låter användaren se den relativa bränslebesparingen och tidsskillnaden mellan den rutt som går snabbast och den som drar minst bränsle, förutsatt att det inte är samma väg. Funktionen bygger på AI-teknik som analyserar koldioxidutsläppen baserat på den planerade färdrutten, inklusive trafikläge och vägens branthet.

Annons

Tjänsten har sedan tidigare lanserats i USA, Kanada och Tyskland där den enligt Google hjälpt till att spara över uppskattningsvis en halv miljon ton koldioxidutsläpp.

Under onsdagen kommer funktionen att rullas ut i Sverige och ska finnas tillgänglig för samtliga användare under kommande veckor, enligt ett pressmeddelande från Google.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons