Annons
Nyheter

Brasilien sätter in militär mot skogsskövling

Brasilien • Publicerad 12 maj 2020
Ett nedbränt skogsområde i ett reservat i Amazonas i Altamira i den brasilianska delstaten Pará. Bilden är från förra sommaren.
Ett nedbränt skogsområde i ett reservat i Amazonas i Altamira i den brasilianska delstaten Pará. Bilden är från förra sommaren.Foto: Leo Correa/AP/TT

Närmare 4 000 soldater placeras ut på olika platser i Amazonas regnskog i Brasilien för att försöka stoppa skövling och annan illegal aktivitet.

Militären har inlett en första insats tillsammans med polis och personal från miljömyndigheter i delstaten Rondonia i närheten av gränsen mot Bolivia, enligt vicepresident Hamilton Mourão.

Annons

Beskedet kommer efter larm om en rekordstor ökning av skogsavverkningen i Amazonas. Under de fyra första månaderna i år ökade skövlingen med 55 procent jämfört med samma period 2019, enligt officiella siffror som släpptes i förra veckan.

– Vi vill inte stämplas av resten av världen som en miljöbov, säger Mourão.

Militärinsatsen har godkänts av president Jair Bolsonaro och den kommer till stånd tre månader tidigare än 2019, då omfattande bränder i Amazonas väckte stor uppmärksamhet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons