Annons
Nyheter

Bris: Måste mobilisera mot våldet mot barn

Samtalen till Bris om våld och övergrepp fortsätter att öka. Och inom hemmets väggar är utsattheten som störst.
Enligt barnrättsorganisationen krävs nu en samhällsmobilisering.
Samhälle • Publicerad 1 september 2021
"Vi vet att våld är en del av barn liv och vi ser också en oroande utveckling där allt fler barn söker stöd med anledning av våld", säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

6 743 – så många samtal tog Barnens rätt i samhället, Bris, emot förra året som handlade om våld, övergrepp och kränkningar. Samtal som de senaste åren bara har fortsatt att öka.

Från 2016 till 2020 har samtalen som rör fysiskt våld nästan fördubblats. Barn och unga som ringer in och vill prata om psykiskt våld eller sexuella övergrepp har ökat ännu mer under samma period.

Annons

– Det är väldigt kraftfulla ökningar. Vi vet att våld är en del av barn liv och vi ser också en oroande utveckling där allt fler barn söker stöd med anledning av våld, säger Magnus Jägerskog och fortsätter:

– Och den klara majoriteten av barn som kontaktar Bris i frågor som rör våld handlar om hemmet.

Oroande utveckling

Man ser även hur samtalen som kommer in till organisationen har förändrats. Förutom att de har ökat de senaste fem åren oroas Bris över utvecklingen i de vittnesmål som kommer in.

– När vi tittar under den här perioden ökar allvarsgraden i samtalen om psykisk ohälsa, kring samtal om familjekonflikter ser vi en ökande utveckling och även en väldigt kraftig utveckling i kategorierna om våld.

Här behöver man fortsätta jobba hårt. Det går att få till förändring, anser Magnus Jägerskog.

– Det behövs en bred mobilisering i hela samhället. Det är väldigt tydligt. Det var det som skedde 1971. Bris startade, men det var också en bred mobilisering i civilsamhället som också ledde fram till ett skifte i synen på barnaga, säger Magnus Jägerskog och tillägger:

– Det vi ser nu är att vi återigen behöver en bred mobilisering. Det behöver innefatta politiska initiativ, men det handlar också om kunskapshöjande insatser för att kunna nå ut brett i samhället.

Behöver prioriteras

Det är på dagen 50 år sedan organisationen grundades, bland annat till följd av att en treårig flicka misshandlades till döds av sin styvpappa. Under åren som gått har det hunnit hända en del när det gäller barns rätt i samhället. 1979 kom förbud mot barnaga och i fjol blev barnkonventionen lag i Sverige. Många saker har gjorts, men ytterligare insatser behövs, enligt Bris.

Organisationen hoppas därför att frågor som rör barns rättigheter ska finnas högt upp på agendan när landets politiska partier inleder valrörelsen inför valet 2022.

– Det behöver vara varje partis högsta prioritet att kunna eliminera våld mot barn, att varje barn har rätten till en uppväxt fri från våld, säger Magnus Jägerskog.

Annons

Fakta: Bris stödlinje för barn och unga

Barnrättsorganisationen Bris öppnade sin första stödlinje Barnens hjälptelefon 1980.

I dag kan alla som är under 18 år ringa till Bris på telefonnumret 116 111 för att få prata med en kurator.

Från och med 15 mars i år kan barn och unga även ringa till numret dygnet runt. Det går även att chatta med Bris hela dygnet.

Källa: Bris

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons