Annons
Nyheter

Brist på distriktsläkare i landet

Vård • Publicerad 9 juni 2022
Sverige behöver fler distriktsläkare. Arkivbild.
Sverige behöver fler distriktsläkare. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är brist på distriktsläkare runt om i landet och behovet av läkarna väntas bli ännu större framöver i och med nya mål om hur många patienter varje läkare ansvarar för, rapporterar Sveriges Radio Ekot som har gjort en enkät bland Sveriges regioner.

Socialstyrelsens rekommendation är att varje distriktsläkare ska ha hand om 1 100 patienter, vilket i Västra Götaland exempelvis innebär att antalet läkare skulle behöva fördubblas från dagens 800 (omräknat till heltidstjänster) till 1 600.

Annons

– Sätter man ut en annons på en specialisttjänst i allmänmedicin då får man inga svar, utan ska man ha en försörjning av specialister inom allmänmedicin då måste man utbilda dem själv, säger Stina Schell, distriktsläkare i Nyköping, till Ekot.

Enligt radion vill de flesta regioner utbilda fler specialistläkare inom allmänmedicin, men för många regioner är det svårt då det saknas handledare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons