Annons
Nyheter

Bristen på arbetskraft tillbaka

Företagens maskinerna går för fullt, och bristen på arbetskraft i industrin tilltar nu tydligt.
Ekonomi • Publicerad 9 mars 2021
En arbetare på SSAB:s stålverk i Oxelösund. Genrebild.
En arbetare på SSAB:s stålverk i Oxelösund. Genrebild.Foto: Anders Wiklund/TT

Tillverkningsindustrin har börjat året bra, redan under andra halvåret var återhämtningen relativt stark. Efterfrågan och orderingången ser lovande ut, enligt Teknikföretagens återkommande konjunkturrapporter om läget för innevarande kvartal. Vissa logistikproblem har dock grusat återhämtningen till viss del.

"Flertalet företag rapporterar dock ett bättre affärsläge jämfört med sista kvartalet i fjol. Orderingången ökar i varierande grad för i stort sett samtliga delbranscher", skriver bransch- och arbetsgivarorganisationen.

Annons

Ett tydligt tecken är hur mycket mer företagen kör sina maskiner. Under första kvartalet redovisar 58 procent av de tillfrågade företagen fullt utnyttjande mot 46 procent föregående kvartal.

Därmed tilltar återigen bristen på arbetskraft, en brist som fanns där innan pandemin slog till.

25 procent av företagen inom teknikindustrin rapporterar nu om brist på yrkeskunnig arbetskraft. Det är högre än det historiska genomsnittet, enligt Teknikföretagen. Under fjärde kvartalet var den siffran 17 procent. Det är främst företag inom metallvaruindustrin och tillverkare av elmaskiner som märker att det har blivit svårare att hitta rätt personal. Leverantörer till fordonsindustrin har däremot inte märkt någon större skillnad.

Motsvarande tendens gäller även efterfrågan på ingenjörer. Bland övriga grupper av tjänstemän vänder också efterfrågan upp, om än från låga nivåer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons