Annons
Nyheter

Britt åtalas för fartygsolyckan i Östersjön

En 30-årig britt åtalas vid Köpenhamns tingsrätt för den dödliga fartygsolyckan i Östersjön i vintras. Han misstänks för vållande till annans död.
Brott • Publicerad 7 juni 2022
I mitten av december bärgades det danska fraktfartyget Karin Høj, som kapsejsade efter en kollision med fartyget Scot Carrier mellan Ystad och Bornholm. Arkivbild.
I mitten av december bärgades det danska fraktfartyget Karin Høj, som kapsejsade efter en kollision med fartyget Scot Carrier mellan Ystad och Bornholm. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen var besättningsman på fartyget Scot Carrier som natten till den 13 december i fjol kolliderade med det danska fraktfartyget Karin Høj på Östersjön, mellan Ystad och Bornholm.

Det danska fartyget med två man ombord kapsejsade och hamnade upp och ned i vattnet. Den ene av dem hittades senare död, den andre är försvunnen.

Annons

Den 30-årige britten, som var vakthavande styrman vid tillfället, åtalas misstänkt för "uagtsomt manddrab", vilket på svenska motsvarar "vållande till annans död". Köpenhamnspolisen skriver i ett pressmeddelande att han åtalas under särskilt skärpta omständigheter eftersom 30-åringen var alkoholpåverkad vid tillfället.

Han åtalas även för att ha kört fartyget vidare efter kollisionen utan att larma eller hjälpa besättningen på Karin Høj.

Mannen häktades först vid Malmö tingsrätt misstänkt för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. Själv erkände han då bara vårdslöshet av normalgraden.

Dansk polis och åklagare begärde senare honom utlämnad till Danmark.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons