Annons
Nyheter

Britterna varnar för ny virusvariant

Nya nedstängningar införs i delar av Storbritannien på grund av coronapandemin.
Forskare varnar för att en ny form av coronaviruset har upptäckts hos fler än 1 000 personer.
Coronaviruset • Publicerad 14 december 2020
Storbritanniens hälsominister Matt Hancock. Arkivbild.
Storbritanniens hälsominister Matt Hancock. Arkivbild.Foto: Simon Dawson/AP/TT

– Vi har identifierat en ny variant av coronavirus, vilket kan vara kopplat till den snabbare spridningen i sydöstra England, sade hälsominister Matt Hancock i ett uttalande i parlamentet.

Världshälsoorganisationen WHO meddelar från högkvarteret i Genève att man känner till viruset, men att man inte kunnat konstatera att varianten skulle bete sig annorlunda än tidigare kända.

Annons

– Vi har sett många varianter, detta virusutvecklas och ändras under tidens gång, säger WHO:s krisberedskapschef Mike Ryan.

Sprider sig snabbare

Han poängterade att den upptäckta varianten inte verkar vara skadligare än det tidigare identifierade coronaviruset. Det tros inte heller reagera annorlunda på framforskade vaccin. Men varningen var ändå tydlig:

– Inledande analyser tyder på att denna variant sprider sig snabbare än den tidigare existerande varianterna, säger han enligt AFP.

Londonregionen och angränsande områden höjer restriktionsnivån till den högsta på grund av smittspridningen av coronaviruset.

Pubar stänger

Hälsominister Matt Hancock säger att restriktionerna träder i kraft midnatt, natten till onsdagen. Nivå 3, enligt den brittiska skalan, innebär till exempel att restauranger och pubar måste stänga, förutom för leverans av mat, skriver brittiska BBC.

Människor avråds från att resa till och från områden där restriktionerna gäller, och samlingar utomhus måste begränsas till sex personer. Förutom London rör beslutet delar av landskapen Essex och Hertfordshire.

Nästa uppdatering om nivån och påföljande åtgärder görs den 23 december. Men Londons borgmästare Sadiq Khan varnar för att införande av nivå 3 innebär "katastrofala följer" för kulturområdet, handeln och besöksnäringen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons