Annons
Nyheter

Brodern till Nordkoreas grundare har avlidit

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un sörjer sin farfars bror, Kim Yong-Ju, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå KCNA.
Nordkorea • Publicerad 15 december 2021
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un sörjer sin farfars bror, Kim Yong-Ju, rapporterar landets statsliga nyhetsbyrå KCNA.
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un sörjer sin farfars bror, Kim Yong-Ju, rapporterar landets statsliga nyhetsbyrå KCNA.Foto: KCNA via AP/TT

Som bror till Nordkoreas grundare och "evige president" Kim Il-Sung uppges Kim Yong-Ju genom åren ha haft en högt uppsatt position i det styrande kommunistpartiet.

"Kim Yong-Ju kämpade hängivet för att förverkliga partiets linjer och politik och bidrog till att påskynda det socialistiska bygget och utveckla det koreanska statliga sociala systemet, samtidigt som han arbetade på viktiga poster i partiet och för staten under många år", skriver KCNA, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Annons

Brorsbarnbarnet Kim Jong-Un sägs ha uttryckt sina kondoleanser genom att skicka en krans.

Kim Yong-Ju, som föddes 1920 och var åtta år yngre än brodern, utkämpade en maktkamp med brorsonen Kim Jong-Il om vem som skulle ta över styret efter Kim Il-Sung. Det blev till slut nationsgrundarens son som utsågs till näste ledare och Kim Jong-Il styrde Nordkorea från faderns död 1994 till sin egen död 2011, då i sin tur hans son Kim Jong-Un tog över makten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons