Annons
Nyheter

Brokiga lagförslag inför Kinas jättekongress

Skärpta straff för människor som köper andra människor och förbud för plastikkirurgi för minderåriga. Det är två av de förslag på lagändringar som har förts fram inför den nationella folkkongressen i Kina.
Kina • Publicerad 5 mars 2022
President Xi Jinping syntes på skärmar vid fjolårets nationella folkkongress i Peking. Arkivbild.
President Xi Jinping syntes på skärmar vid fjolårets nationella folkkongress i Peking. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Kinas ekonomi har tagit stryk under pandemin och är en övergripande fråga för den 3 000-hövdade nationella folkkongressen (NPC) som inleder sitt möte på lördagen.

Men inför det årliga jätteevenemanget har också många förslag om lagändringar förts fram. De flesta av delegaternas förslag brukar dock inte komma med på kongressens slutliga agenda.

Annons

Fallet med den kedjade kvinnan som filmats i en by i Kinas östra delar har lett till en livlig debatt om människohandel och psykisk ohälsa i Kina. Det visade sig att kvinnan hade fallit offer för människohandel i flera led innan hon hamnade på platsen där hon hittades.

Ökad människohandel

Inför årets nationella folkkongress har en av delegaterna, Fan Yun, lämnat in ett förslag om att människoköpare och människohandlare ska straffas lika hårt. Tidigare har köpare av människor riskerat ett maximalt fängelsestraff på tre år för brottet, medan människohandlare har kunnat dömas till tio års fängelse.

Människohandeln har ökat som en följd av landets tidigare ettbarnspolicy, enligt en kongressrapport från USA, eftersom det har rått kvinnounderskott i landet.

Fallet har även lett till att frågan om psykisk ohälsa har lyfts, eftersom det har visat sig att den kedjade kvinnan är schizofren. Därför har delegaten Sun Bin föreslagit ett system med behandling och fria mediciner till patienter på landsbygden.

Begränsning för plastikkirurgi

Plastikkirurgi har blivit allt mer populärt i Kina de senaste åren. Ett uppmärksammat fall med en ung kvinna som började operera sig som minderårig och som nu enligt egen utsago har lagt sig under kniven mer än 100 gånger har fått stor spridning i statliga medier. Temat uppmärksammas av NPC-representanten Wang Jiajuan, som föreslår att minderåriga inte ska få plastikoperera sig om det inte är absolut nödvändigt, enligt statliga medier.

Människor som arbetar med att leverera mat bör inte få arbeta mer än åtta timmar om dagen, och företag som frångår detta bör tvingas böta, anser NPC-delegaten Zhu Lieyu. Förslaget har dock fått mothugg av personer som anser att färre timmar även kommer att leda till lägre inkomst för chaufförerna

Mer pappaledighet

I fjol rasade födelsetalen i Kina, där kvinnor i de flesta storstäder har rätt till 150 dagar betald föräldraledighet. Papporna har rätt till cirka 15 dagars betald ledighet, som delegaten Jiang Shegnan vill öka till minst en månad.

– Föräldraskap är både mannens och hustruns ansvar, säger hon till det statligt styrda organet China Women's News.

Sedan i fjol är det tillåtet att ha tre barn i Kina, men många unga par anser att det är för dyrt att ha mer än ett barn. Under 2021 nådde födelsetalen i landet rekordlåga nivåer.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons