Annons
Nyheter

Bröllopsgäster anklagas för ny smittvåg i Iran

Iran • Publicerad 6 juni 2020
Irans president Hassan Rohani under ett tal i parlamentet i Teheran den 27 maj.
Irans president Hassan Rohani under ett tal i parlamentet i Teheran den 27 maj.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Iran, som gradvis lättat på coronarestriktionerna sedan i mitten av april, har drabbats av en befarad ny smittvåg de senaste dagarna. Den ökade spridningen har bland annat sitt upphov i en bröllopsfest, säger president Hassan Rohani.

– Vi har sett en topp i epidemin vid en plats, och upphovet till den var ett bröllop som orsakat problem för flera människor, sjukvårdsarbetare och belastningar för ekonomin och landets sjukvårdssystem, säger Rohani i statlig tv, utan att gå in på var eller när bröllopet ägde rum.

Annons

Presidenten ser dock ingen möjlighet att strama åt restriktionerna.

– Vi måste arbeta, våra fabriker måste hållas i gång, våra butiker måste vara öppna och man måste kunna förflytta sig inom landet när det är nödvändigt, säger Rohani.

I torsdags rapporterades 3 574 nya fall av bekräftad coronasmitta i Iran, det högsta antalet sedan i februari. Fredagens siffror var dock lägre, 2 886. Totalt har över 167 000 människor bekräftats smittade i landet och 8 000 dött.

En anledning till ökningen i bekräftade fall är att testandet utökats.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons