Annons
Nyheter

Brunbjörns död utreds av franska staten

Frankrike • Publicerad 10 juni 2020
En brunbjörn har hittats skjuten till döds i franska Pyrenéerna. Björnen på bilden är en annan. Arkivbild.
En brunbjörn har hittats skjuten till döds i franska Pyrenéerna. Björnen på bilden är en annan. Arkivbild.Foto: Amel Emric/AP/TT

En brunbjörn har hittats skjuten till döds i franska Pyrenéerna, nära gränsen till Spanien.

Arten är skyddad i området, och björnen kommer därför att obduceras. Syftet är att ta reda på vem som dödat den, meddelar lokala myndigheter.

Annons

– Allt som är möjligt görs för att identifiera gärningsmannen eller gärningsmännen, säger åklagaren Laurent Dumaine.

Björnens ålder uppskattas till fyra eller fem år och vikten till mellan 150 och 200 kilo. Det är den andra björnen som har hittats död i Pyrenéerna hittills i år.

Händelsen utreds som "obehörig förstörelse av en skyddad art". Brottet kan leda till tre års fängelsestraff och böter på 150 000 euro, motsvarande över 1 560 000 kronor.

Brunbjörnen var nära att utrotas i Pyrenéerna tidigt på 1990-talet, då djur från Slovenien fördes dit. I dag finns runt 50 brunbjörnar i området, men deras närvaro har orsakat irritation hos djuruppfödare som anser att deras djur utsätts för fara.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons