Annons
Nyheter

Burundi kastar ut WHO:s covidexperter

Burundis regering har beordrat ett expertteam från Världshälsoorganisationen (WHO) att lämna landet.
Beskedet kommer bara dagar före presidentvalet.
WHO-teamet är i Burundi för att samordna det östafrikanska landets kamp mot coronapandemin.
Burundi • Publicerad 14 maj 2020
Burundis president Pierre Nkurunziza. Arkivbild.
Burundis president Pierre Nkurunziza. Arkivbild.Foto: Berthier Mugiraneza/AP/TT

I ett brev till WHO:s afrikanska högkvarter i Kongo-Brazzaville förklarar det burundiska utrikesdepartementet WHO-representanten doktor Walter Kazadi Mulombo och hans tre kolleger persona non grata i Burundi. Orsaken framgår inte, men enligt en burundisk källa rör det sig om påstådd "oacceptabel inblandning" i landets hantering av coronapandemin.

WHO beklagar i ett uttalande Burundis beslut. Även FN:s människorättsråd, som sedan 2016 utreder misstänkta övergrepp i landet, beklagar beslutet. Rådet uttrycker också bekymmer över att Burundi inte följer WHO:s rekommendationer om att hålla avstånd "för att hindra spridningen av coronaviruset under valkampanjen".

Burundi har omkring 11 miljoner invånare. Officiellt har bara 27 fall av covid-19 registrerats, varav ett dödsfall. Det faktum att landet knappt infört några restriktioner för att stoppa smittspridningen, samt endast genomfört tester i liten utsträckning, får vissa bedömare att tro att viruset egentligen är mer utbrett.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons