Annons

Busch anklagar S för att köpa stöd

KD-ledaren Ebba Busch angriper S för att använda pensionerna för att säkra fortsatt makt.
Politik • Publicerad 1 april 2022
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller ett tal i samband med Kristdemokraternas kommundagar i Karlstad.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller ett tal i samband med Kristdemokraternas kommundagar i Karlstad.Foto: Pontus Lundahl/TT

Busch gick hårt åt s-regeringen i sitt tal på KD-dagarna i Karlstad. Hon sköt särskilt in sig på regeringens förslag om ett särskilt garantitillägg för de med låga pensioner.

Pensionsmyndigheten har varnat för att förslaget är onödigt komplicerat och förenat med nackdelar och risker.

Annons

– Faktum är att förslaget kan ge mer i pension till den som har miljoner i aktiefonder – och lägre pension för den som annars hade tänkt att arbeta något år till, sade Busch i talet.

Hon hävdade att garantitillägget var ett sätt att "köpa" Vänsterpartiets stöd så att Magdalena Andersson (S) skulle kunna tillträda som statsminister i höstas. Busch menar att principerna för pensionssystemet nu hotas.

"Politiskt pokerspel"

– Pensionssystemet finns till för att trygga en värdig ålderdom. Inte för att trygga sossarnas fortsatta maktinnehav, sade Busch.

Hon underströk att pensionssystemet hittills varit stabilt, finansierat och gett varje årskull pensionärer högre medianinkomst än den förra.

– Vi kan inte att acceptera något politiskt pokerspel med svenska pensioner, sade Busch.

– Väljer Socialdemokraterna att i jakten på makten bryta sönder pensionsuppgörelsen – så för de oss 30 år tillbaka i tiden.

KD-ledaren pekade dessutom på att garantitillägget ska börja betalas ut strax före valet. Liksom tusenlappen som ska kompensera bilägare för höga drivmedelskostnader.

– Det är en skam när man försöker köpa medborgarrätt för pengar, sade Busch.

Oklart stöd

Det är för närvarande osäkert om s-regeringens förslag på ett garantitillägg kommer att få tillräckligt stöd i riksdagen.

KD-ledaren angrepp s-regeringen på andra områden.

Annons

– Vi har fått nog av denna rekordregering – som gett oss rekordhöga elpriser. Rekordmånga skjutningar. Och rekordlånga vårdköer, sade hon.

Busch försökte peppa partikamraterna inför valet på KD-mötet. Trots att Socialdemokraterna har höga opinionssiffror, menar KD-ledaren att det finns starka skäl till optimism.

– Striden mellan blocken balanserar nu på en knivsegg. Det handlar om något tiotusentalet röster, sade Busch.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons