Annons
Nyheter

C: Krav på närvaro när barn står inför domstol

Centerpartiet vill göra det obligatoriskt för föräldrar att medverka när deras barn ställs inför domstol.
Om inte ska de kunna få böter eller hämtas till rättegången.
Politik • Publicerad 2 juni 2023
Centerpartiets ledare Muharrem Demirok under en pressträff på Järvaveckan.
Centerpartiets ledare Muharrem Demirok under en pressträff på Järvaveckan.Foto: Christine Olsson/TT

Centerledaren Muharrem Demirok har med sig tre förslag för att förebygga att unga hamnar i kriminalitet när han talar under Järvaveckan.

Ett av förslagen är att göra det obligatoriskt för vårdnadshavare att medverka vid huvudförhandlingar när deras barn står inför domstol.

Annons

De ska kallas till förhandlingen under samma villkor som barnen. Om de inte dyker upp ska de riskera att få betala böter eller hämtas till förhandlingen.

Få närvarar

I dag är det, enligt Demirok, få föräldrar som närvarar.

– Idag får vårdnadshavare bara information om tid och plats för sina barns rättegång, men det är bara en liten del av föräldrarna som dyker upp, säger han under sitt tal i Järvaveckan.

– Det här, det är en väg för att snabbare bryta negativa mönster. Den förälder som tvingas närvara vid en rättegång är sannolikt mer angelägen om att samarbeta med det offentliga, med skolan, med socialtjänsten och polisen för att få sitt barn på rätt köl igen, för att öppna en dörr till ett annat liv för den unga, säger Demirok.

Särskilt nationellt program för unga

Ett annat förslag är att inrätta ett särskilt nationellt avhopparprogram för unga. C anser att avhopparprogram för vuxna inte är lämpliga för barn och unga, utan att verksamheten ska anpassas till ungas specifika behov.

Ett nationellt program med beprövade metoder och bättre resurser kan också vara ett stöd för exempelvis kommuner, som inte alltid har tillräcklig kunskap om unga gängkriminella.

Ett tredje förslag är att lägga totalt 500 miljoner på förebyggande insatser, bland annat genom att stärka socialtjänsten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons