Annons

C: Öka all elproduktion – även kärnkraft

Bygg fler vindkraftverk till havs och på land, satsa på solenergin – och kör kärnkraftsreaktorerna fullt ut.
Det föreslår Centerpartiet som snabbt och kraftigt vill öka landets elproduktion.
Politik • Publicerad 6 juli 2022
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) på väg mellan olika arrangemang under Almedalsveckan.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) på väg mellan olika arrangemang under Almedalsveckan.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Sverige behöver producera mer el för att klara klimatutmaningen, pressa ned priset på elräkningarna och fasa ut den ryska gasen och oljan. Vi sätter nu ett offensivt mål, säger Centerledaren Annie Lööf.

Centerpartiet presenterar en handlingsplan med 35 punkter för att öka den utsläppsfria elproduktionen under nästa mandatperiod.

Annons

Partiet vill tillsätta en kriskommission som inom ett halvår ska presentera konkreta åtgärder för att nå målen om minst 50 terawattimmar extra el till 2026 och minst 165 terawattimmar extra till 2030.

– Det här blir en av de viktigaste uppgifterna för nästa regering, att ganska omgående tillsätta en kriskommission, säger Lööf.

Den ska bestå av olika myndigheter, intressenter och näringsliv. Kommissionen ska som exempel kunna väga Försvarsmaktens intressen mot klimatomställningens.

Bland annat vill C möjliggöra en snabb utbyggnad av solenergi och satsa på att stärka biokraftens roll i energisystemet.

Allvarsamt tal

Förslaget om ökad elproduktion återkom i Annie Lööfs tal under onsdagskvällen, men då i betydligt kortare ordalag. Det va en mycket allvarsam partiledare som mötte Almedalen. Hon övervägde ett tag att inte hålla talet – som blev starkt präglat av knivattacken som inträffade i Visby tidigare under onsdagen.

–  Det är svårt att hitta orden. Det är svårt att stå här. Det är omskakande, sade en svartklädd Lööf i iden allvarliga inledningen av sitt tal och tillade att Almedalen nu är ”en plats för samling och eftertanke”.

Efter en tyst paus fortsatt Lööf med att berömma polisens och blåljuspersonals snabba agerande och lyfte fram de medmänniskor som varit på plats.

Åskådarna brast ut i en spontan applåd innan Annie Lööf gick över till att tala om kriget i Ukraina.

– Vi vill se en Marshallplan för återuppbyggnaden av Ukraina. Europas demokratier måste gå samman som en kraft. Ge pengar och stöd till att återställa allt det som krävs för att ett land ska fungera, fortsatte hon.

Lööf uppmanade också Ulf Kristersson att dumpa Sverigedemokraterna – ett budskap som gick hem i publiken.

Annons

– Vill du ha Centerpartiets stöd för att kunna bli statsminister, släpp taget om Sverigedemokraterna.

Lööf efterlyste så "krafttag kring svensk energi" och uppmanade till att bygga ut elnäten.

– Sluta ställa team vindkraft och team kärnkraft mot varandra.

Bygga ny kärnkraft

Med tanke på hur lång tid det tar att bygga ny kärnkraft så är det inget alternativ i åtgärdspaketet, enligt C. Det går inte heller att återuppta nedlagda reaktorer under den kommande mandatperioden, uppger man.

Men de sex kärnkraftsreaktorer som finns i drift ska utnyttjas fullt ut, enligt handlingsplanen.

– Vi är i en klimatkris. Vi behöver göra allt för att få fart på elproduktionen, säger Lööf.

Centerpartiet vill ge Svenska kraftnät i uppdrag att bygga ut laddningskapaciteten för att öka effekten från den befintliga kärnkraften. Effekten kan ökas med ytterligare 2 terawattimmar, enligt beräkningar.

C lovar också att inte medverka till en förtida nedstängning av kärnkraften genom politiska beslut.

Förslag finns om att upprätta små modulära kärnkraftsreaktorer och detta är inget Centern säger nej till.

– Men det är först i gång på tidigt 30-tal och vi behöver en ökad elproduktion nu under de kommande åren, och då är inte ny kärnkraft svaret.

Vill snabba på tillstånd

Annons

Dessutom måste det lokala motståndet bort och tillståndsprocesser kortas till max två år när det gäller ny land- och havsbaserad vindkraft.

All tillståndsprövning och undersökning bör organiseras kring denna deadline. Detta eftersom vi befinner oss i ett "energipolitiskt nödläge", enligt C.

Samtidigt uppmanar man regeringen att agera och särskilt prioritera flera tillstånd av stora havsbaserade vindkraftsparker i södra Sverige.

Partiet vill också se en ny energiöverenskommelse med de andra riksdagspartierna och i den är alla välkomna, även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

– De är välkomna, absolut. Men kärnan och förhandlingarna äger rum mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons