Annons
Nyheter

Camp Fire – dödligaste branden i Kaliforniens historia

Minst 42 människor har bekräftats döda i de omfattande bränderna i norra Kalifornien där staden Paradise i det närmaste blivit aska, uppger sheriffen i det omgivande Butte County.
USA • Publicerad 13 november 2018 • Uppdaterad 14 november 2018
Räddningspersonal söker med hund efter överlevande efter branden i staden Paradise i Kalifornien.
Räddningspersonal söker med hund efter överlevande efter branden i staden Paradise i Kalifornien.Foto: Hector Amezcua/AP/TT

I och med den nya dödssiffran är den så kallade Camp Fire-branden den mest dödliga branden som man känner till i kalifornisk historia.

Mer än 7 100 hem och andra byggnader har förstörts sedan branden började i torsdags.

Annons

Även söderut har elden påverkat många.

– Vi tog varsin bil fullastad med det vi tyckte var det viktigaste som vi kunde ta med, säger Petra Rask Anderson, som fått lämna sitt hem med familjen.

Petra Rask Anderson, hennes make, son och hund bor i Bell Canyon sedan sju år. Området ligger i närheten av branden som startade i Woolsey Canyon och som sedan har rört sig genom Malibu och ned till havet.

Hon fick i torsdags eftermiddag höra att det brann i närheten.

– Jag var orolig eftersom bränderna förra året var så fruktansvärda. Det känns som om det är en annan form av bränder, och med de klimatförändringar vi har så är det skrämmande, säger Petra Rask Anderson.

Petra Rask Anderson, sonen Michael och hunden Alice utanför hemmet i Bell Canyon.
Petra Rask Anderson, sonen Michael och hunden Alice utanför hemmet i Bell Canyon.Foto: Privat

Hon sade till sin man att det var dags att lämna hemmet, men han tyckte inte att det var så farligt till att börja med. Men ett meddelande från sonen med en bild på branden gjorde skillnad.

– Då sade jag att jag skulle packa ihop och göra oss beredda. Det blev sex lådor med foton som aldrig blivit insatta i fotoalbum, pass och allt man kunde komma på. Men det är svårt att tänka att det verkligen kommer att hända.

Då var evakueringen fortfarande frivillig, men på grund av de stora bränderna i norra Kalifornien förra året ville Petra Rask Anderson ändå ta situationen på allvar. Senare kom information om att evakuering var obligatorisk.

En blommande buske som har överlevt branden i södra Kalifornien. Arkivbild.
En blommande buske som har överlevt branden i södra Kalifornien. Arkivbild.Foto: Reed Saxon/AP/TT

Familjen kunde ta sig till ett annat hus, men utan tv och med dåligt internet är det svårt för dem att få information om vad som händer.

– I fredags trodde vi inte att vi hade något hus, vi körde dit och tittade utanför området och det brann något fruktansvärt. I och med att det ligger i en dal trodde vi inte att det skulle vara någonting kvar av dessa 400 hem, men det är tydligen 40 hem som har brunnit ned och vårt är oskatt.

Annons

Familjen trodde att det skulle gå att flytta hem redan under helgen, men vindarna fortsätter och gör det svårt att förutse utvecklingen.

Petra är glad att familjen tog sig ut tidigt. Hon säger att det just nu känns ganska osäkert att bo i området.

– Man kan ersätta ett hus men känslan av säkerhet vet jag inte hur lång tid det tar innan den kommer tillbaka.

TT
Kristin Groth/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons