Annons
Nyheter

Plågsam dag för Alliansen

Centern och Liberalerna sätter stopp för Moderatledaren Ulf Kristerssons planer på att bli Sveriges näste statsminister.
"I dag är en tung dag för Alliansen", skriver han på Facebook efter Alliansvännernas negativa besked.
Politik • Publicerad 13 november 2018
Annie Lööf (C), partiledare. Arkivbild.
Annie Lööf (C), partiledare. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

På onsdag morgon röstar riksdagen om Ulf Kristersson som statsminister för en M + KD-regering. Men redan på förhand står det klart att han kommer att bli nedröstad. C, L och de rödgröna partierna kommer alla att trycka rött, vilket innebär 195 nej-röster. För att klara sig kan Kristersson inte få 175 eller fler röster emot sig.

I ett långt Facebookinlägg uttrycker Kristersson sin frustration.

Annons

"Det får nog beskrivas som tämligen unikt att ett Alliansparti röstar nej till de partier och personer i Alliansen som i ett svårt läge är beredda att regera med Alliansens politik."

Han tycker att C och L kunde ha nöjt sig med att trycka på "avstå-knappen", och därmed släppt fram en ny borgerlig regering.

Både C och L motiverar sina nej med att de inte kan stödja en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna för att genomföra sin politik. De vill inte ge SD inflytande. Samma skäl som gör att de tackat nej till att sitta i Kristerssons regering.

Alliansen ser ut att ha spruckit mitt itu, men de inblandade vill inte dödförklara samarbetet.

– Jag ser det inte så. Alliansen ligger kvar på bordet, men det jag ser som mitt uppdrag nu är att söka stöd över blockgränsen, säger C-ledaren Annie Lööf.

M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson hoppas också att Alliansen ska överleva.

– Jag tänker inte skriva Alliansens dödsruna i morgon, säger hon.

Men statsvetarprofessorn Tommy Möller anser att förutsättningarna för ett fortsatt Allianssamarbete ytterligare försämrats.

– Alla partier säger att de vill fortsätta med Allianssamarbetet samtidigt som de agerar på ett sätt som för en utanförstående person ter sig ganska obegripligt om ambitionen är att hålla ihop Alliansen, säger Möller.

– Det är väldigt svårt att se ett scenario där Alliansen kommer ur den här processen som en fortsatt sammanhållen allians.

Annons

Lööfs ambition att hålla SD borta från inflytande kräver samarbete över blockgränserna, anser Möller, vilket hittills varit omöjligt. Och han tror inte att det går att både hålla ihop Alliansen och få till ett blocköverskridande samarbete.

– Det vi ser är ett uttryck för att det politiska systemet just nu är på väg att implodera, säger Tommy Möller.

Om Ulf Kristersson röstas ned kan talmannen lämna stafettpinnen vidare till en ny partiledare. Annie Lööf har sagt att hon är beredd att sondera, men hon vill inte bli statsminister, säger hon.

– Jag tror faktiskt inte att Sverige behöver fler statsministerkandidater nu. Vi behöver i stället ha fokus på det politiska innehållet. Det jag har sagt till talmannen är att jag skulle vilja ta över sonderingsuppdraget för att se om man kan hitta mellanvägar mellan Alliansen och de rödgröna, säger Lööf.

Men även på denna punkt är Alliansen splittrad. M och KD avvisar tanken på en regering med Alliansen och MP, av politiska och matematiska skäl.

"Moderaterna kommer inte bli del av sonderingar med syftet att bilda en koalitionsregering mellan Alliansen och MP, som samarbetar med S. Det fanns skäl till att vi just röstade bort den regeringen", skriver Kristersson på Facebook.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons