Annons
Nyheter

Chicago nästa för Demokraternas konvent

Demokraterna i USA har redan valt ut platsen där partiets näste presidentkandidat ska utses: Chicago.
USA • Publicerad 11 april 2023
Chicago ska hålla Demokraternas konvent i augusti 2024. Vid konventet 1968 bröt massiva kravaller ut mot USA:s krig i Vietnam. Arkivbild
Chicago ska hålla Demokraternas konvent i augusti 2024. Vid konventet 1968 bröt massiva kravaller ut mot USA:s krig i Vietnam. ArkivbildFoto: Michael Boyer/AP/TT

På tisdagen beslutade partiet att konventet i augusti 2024 ska hållas i storstaden i delstaten Illinois. Anledningen är, enligt partiets nationella kommitté, att Illinois har varit avgörande för demokraterna i valen 2020 och 2022.

Kampen stod mellan Chicago, New York och Atlanta, men valet föll på staden i den amerikanska mellanvästern.

Annons

Tillsammans med Wisconsin, Michigan och Minnesota utgör Illinois en viktig delstat som ofta kan avgöra ett val till demokratkandidatens fördel, enligt partiets uttalande på tisdagen.

Ofta, men inte alltid. Republikanen Donald Trump banade väg till Vita huset genom att 2016 knappt vinna presidentvalet över Demokraternas Hillary Clinton i Michigan och Wisconsin.

Demokraternas konvent ska hållas i idrottsanläggningen United center, hemmaarena för bland annat basketlaget Chicago Bulls.

Senast Demokraterna arrangerade partikonvent i Chicago var 1996, när Bill Clinton utsågs att åter kandidera tillsammans med vicepresident Al Gore.

Men mest känt av konventen i Chicago är det stormiga partimötet 1968, då massiva protester och kravaller mot bland annat Vietnamkriget kom att prägla tillställningen. Hubert Humphrey utsågs till kandidat. Han förlorade mot republikanen Richard Nixon.

Vem som ska stå på scen och ta emot utnämningen till att bli presidentkandidat i valet hösten 2024 är inte klart. Men sittande president Joe Biden har hintat om att han ställer upp till omval.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons