Annons
Nyheter

CIA: Ukraina påverkar Kinas kalkyler om Taiwan

Kina studerar noga de ekonomiska kostnaderna för Ryssland med anledning av invasionen av Ukraina. Kriget kommer sannolikt få Peking att justera sina egna långsiktiga planer för Taiwan, enligt CIA-chefen William Burns.
Ekonomi • Publicerad 8 maj 2022
Ett kinesiskt stridsflygplan lyfter från ett hangarfartyg. Arkivbild.
Ett kinesiskt stridsflygplan lyfter från ett hangarfartyg. Arkivbild.Foto: Hu Shanmin/Xinhua/AP/TT

– Jag tror att de har slagits särskilt av hur den transatlantiska alliansen har gått samman för att lägga ekonomiska kostnader på Ryssland som ett resultat av aggressionen, sade han på lördagen, under en konferens anordnad av Financial Times.

Peking oroas över att Putin har fört européer och amerikaner närmare varandra, enligt Burns.

Annons

– Vilka slutsatser som kommer att dras av allt detta förblir ett frågetecken.

Burns sade också att han tror att Kina har överraskats av de ryska styrkornas dåliga militära prestationer, samt det hårda motståndet från hela det ukrainska samhället.

– Jag tror att den kinesiska ledningen tittar mycket noga på allt detta, på kostnaderna och konsekvenserna av alla försök att använda våld för att få kontroll över Taiwan.

Taiwan lever under ständigt hot om en invasion från Kina, som ser ön som en del av sitt territorium som ska återtas en dag, med våld om så krävs.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons