Annons

Civilministern: It-säkerheten behöver stärkas

Civilminister Ida Karkiainen (S) samlade under fredagseftermiddagen samtliga landshövdingar för en lägesuppdatering om beredskapen.
Ukrainakriget • Publicerad 4 mars 2022
Civilminister Ida Karkiainen (S). Arkivbild.
Civilminister Ida Karkiainen (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Ida Karkiainen säger att mötet kallades för att länsstyrelserna fyller en "enormt viktig roll för beredskapen".

– Vi ska inte överdriva situationen som den är nu, men vi ska inte heller underdriva den. Länsstyrelserna är de högsta civila totalförsvarsmyndigheterna i respektive län, säger hon.

Annons

Enligt Karkiainen finns en god beredskap, med utrymme för förbättring. Inte minst då risken för cyberattacker väntas öka överlag i framtiden – oavsett krig eller inte.

– Vad gör vi här och nu om våra it-system slås ut till exempel i en kommun eller myndighet? Det gäller att man inte har samlat alla ägg i samma korg, att man har backat upp det på många olika sätt, säger hon.

"Kommer många flyktingar"

På mötets agenda stod även beredskapen för flyktingmottagandet i Ukrainakrigets kölvatten. Därför deltog även Anders Ygeman (S), migrationsminister.

– Det är uppenbart att det kommer många flyktingar. Hur många vet vi inte exakt, men det här måste jobbas med och den beredskapen är god, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.

Enligt Österberg har de två åren med pandemin brutit ned gränserna mellan myndigheterna, så att de arbetar närmare varandra, vilket kan hjälpa i situationen som väntar.

Alla ska hjälpas åt

Ida Karkiainen säger att den så kallade flyktingkrisen 2015 ligger nära i minnet och att man har lärt sig av erfarenheterna, även om det är svårt att sia om hur stort trycket blir på Sverige 2022.

– Men det är viktigt att ha en beredskap för att det kan vara ett väldigt stort tryck. Inte minst för kommuner och platser i landet som har flygplatser, hamnar och terminaler dit människor kommer i första hand, säger hon.

I steget därefter behöver alla hjälpas åt.

– Precis som man säger i EU, att alla länder måste hjälpas åt nu, ska alla delar av Sverige hjälpas åt, säger Sven-Erik Österberg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons