Annons
Nyheter

Vapenvila i Colombia – hopp om "total fred"

Colombias regering har kommit överens om en sex månader lång vapenvila med fem väpnade grupper i landet, meddelar president Gustavo Petro på . Det gäller bland annat vänstergerillan ELN.
Colombia • Publicerad 1 januari 2023
Colombias president Gustavo Petro. Arkivbild.
Colombias president Gustavo Petro. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Vänsterpolitikern Petro tillträdde som president i höstas och har lovat söka andra lösningar än militära för att få ett slut på våldet från väpnade grupper. Han har lanserat projektet "Paz total" med hopp om "total fred" i landet som fortfarande plågas av våld, trots upplösandet av Farc-gerillan 2017.

De väpnade grupperna som fortfarande är verksamma i Colombia, världens största kokainproducent, kämpar om intäkterna från narkotikahandel och andra illegala verksamheter.

Annons

Regeringens bilaterala överenskommelse om vapenvila omfattar bland annat vänstergerillan ELN, grupperna Second Marquetalia och Estado Mayor Central som utgörs av Farc-dissidenter och knarkgänget AGC.

Vapnen ska läggas ner fram till den 30 juni, men det kan förlängas om framsteg görs i förhandlingarna, enligt Petro. "Total fred kommer att bli verklighet", twittrar han hoppfullt.

Trots regeringens ansträngningar att förhandla med Colombias väpnade grupper, som omfattar mer än 10 000 personer, har den hittills inte lyckats kväsa våldet som plågar landet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons